Edina
-12 °C
-3 °C

Hawking: Meneküljünk!

2001.10.19. 11:58
Kisebb sajtóvitát indított a világ legokosabb emberének tartott kozmológus Stephen Hawking a brit Daily Telegraphnak adott interjújával, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy az emberiség végét jelenti, ha ezer éven belül nem gyarmatosít más bolygókat.
Ha Stephen Hawking, a cambridge-i egyetem matematikaprofesszora, kozmológus, a nagy egyesítő, és a világ valószínűleg legokosabb embere mond valamit, akkor arra figyelni kell. Hawking a héten azt monta a Daily Telegraphnak, hogy ha az ember ezer éven belül nem tökéletesíti magát géntechnológia útján, és nem népesít be más bolygókat, akkor valószínűleg kihalásra van ítélve.

Egy bolygó kevés

Stephen Hawking
Szedjük össze magunkat!
"Bár szeptember 11-e (a New York elleni terrortámadás - raz) szörnyű volt, nem fenyegette az emberiség életben maradását, ahogy mondjuk, a nukleáris fegyverek fenyegetik " - mondta Hawking - "Hosszú távon sokkal inkább a biológiai fegyvereket tartom veszélyesnek. Nukleáris fegyver előállításához nagy létesítményekre van szükség. Genetikai kísérletekhez azonban egy pirinyó labor is elegendő. Lehetetlen a világ minden laboratóriumát folyamatosan megfigyelés alatt tartani. Fennáll a veszély, hogy tévedésből vagy szándékosan olyan vírust alkotunk, ami elpusztít minket."

"Úgy vélem, az emberiség nem éli túl a következő ezer évet, ha nem terjeszkedik az űrben. Egyetlen bolygón túl sok baleset fenyegeti az életet. Én azonban optimista vagyok, elérjük a csillagokat."

Jobbak leszünk, vagy odaveszünk

Az 59 esztendős kiborg tudós nem először figyelmeztet a jövő veszélyeire. Egy tavalyi interjújában úgy vélte, hogy a Föld az üvegházhatás miatt ezer éven belül lakhatatlanná válik, akár a Vénusz. A múlt hónapban a német Focusnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a Moore-törvény következményeként a mesterséges intelligencia egyhamar beelőzheti az embert gondolkodásban, úgyhogy ha a jövőben is büszkék szeretnénk lenni arra, hogy emberek vagyunk, és kezdeni is akarunk magunkkal valamit genetikailag tökeletesítenünk kell magunkat - többek között azért, hogy huzamosabb ideig élhessünk az űrben.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembereket és genetikai etikán rágódó bulvárlap-előfizetőket egyaránt felzaklatták eszmefuttatásai: apokaliptikus eszmefuttatásaiért kapott is egy frappáns álhírt az Onionon ("Hawking saját gyártású exoskeletonjával parádézott Cambridge-ben").

Hír a rémről

Sokan úgy gondolják, hogy ne haljunk ki.

A liverpooli John Moores Egyetem apokaliptikus mozgalmakkal és világvége-elméletekkel foglalkozó kutatója, Benny Peiser például "sajnálatos rémhírkeltésként" értékelte Hawking szavait.

"A géntechnológiában és a bioterrorizmusban rejlő veszélyek valósak, de mint minden kockázati tényezőt, azzal szemben kell értékelnünk, hogy egyre inkább képesek leszünk befolyásolni és kontrollálni a társadalmat és a természetet" - mondta Peiser a Space.com-nak.

"Az elmúlt ötmilliárd évben az emberiség ugyanúgy túlélte az egymást követő jégkorszakokat, aszteroida-becsapódásokat, mint a világméretű pestisjárványt. A technológiai és társadalmi fejlődés jelenlegi fokán az emberiség esélye a következő ezer év túlélésére magasabb, mint hosszú történelmünk során valaha."

Pánik check! Pánik check! Vár az űr.