Ágnes
-1 °C
2 °C

Elveszett a japán űrszonda minirobotja

2005.11.15. 01:20
A Minerva valószínűleg túl gyorsan és túl korán vált le az anyahajóról, és elképzelhető, hogy végleg nyoma veszett. A japán űrhivatal még bízik abban, hogy a Hayabusa sikerrel jár, és a világon elsőként egy aszteroidáról származó mintákkal tér vissza a Földre.

Kudarccal végződhet a japán űrhivatal, a JAXA ambiciózus missziója, amelyet azért indítottak, hogy felderítsenek egy a Földtől 290 millió kilométerre száguldó aszteroidát. Az Itokavát 1998-ban fedezték fel, és 2003 májusában indították el a Hayabusa (magyarul: sólyom) űrszondát, hogy minél több adatot gyűjtsön az égitestről, fényképeket készítsen róla és megmérje felszínének hőmérsékletét. A tervek szerint a Hayabusa egy minirobotot bocsátott volna az aszteroida felszínére, a hatvandekás, tíz centiméter magas, henger alakú Minerva azonban közvetlenül azután eltűnt, hogy levált a Hayabusáról.

Nem vonzódott eléggé

#alt# A japán Asahi Shimbun beszámolója szerint a Minervának akkor kellett volna leválnia az anyaszondáról, amikor az hatvan méterre megközelítette az aszteroidát, de a kilövési parancs ehhez képest túl korán érkezett - akkor, amikor a szonda még csak 200 méterre volt az égitesttől.

A JAXA azt gyanítja, hogy a Minerva nagyobb sebességgel hagyta el az anyahajót, mint azt tervezték, ezért valószínűleg nem vonzotta magához az Itokava, amelyen a gravitáció a földinek csak a tizede. Junicsiro Kavagucsi a japán lapnak azt mondta, hogy a Hayabusa most szokatlan módon rázkódik, valószínűleg azért, mert meghibásodott az irányítórendszere. Az űrhivatal azt reméli, hogy a november 19-re tervezett leszállásig sikerül rendbe hozni a szondát.

Ez lenne az első

Bár a minirobot valószínűleg végleg elveszett, és így a várt képek sem készülnek el, a Hayabusa feladatai változatlanok: ha sikerül távirányítással rendbe hozni, rövid időre kétszer is érinti majd az aszteroida felszínét, és vaslövedékkel bombázza az égitestet, a becsapódáskor a felszínről leváló darabkákat pedig összegyűjti, és mintát vesz belőlük.

Az űrhivatal azt tervezi, hogy a Hayabusa 2007 júniusában tér vissza a Földre, négy évvel azután, hogy elhagyta a bolygót. Ha sikerül a küldetés, ez lesz az első alkalom, hogy egy űrszonda mintát vesz egy aszteroidáról. A küldetésre 12,7 milliárd jent (22,8 milliárd forintot) költött a japán űrhivatal.