Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Géntérképészek azonosítják az áldozatokat

2001.09.27. 15:47
Két héttel a New York-i terrortámadás után több mint 6500-ra tehető a merénylet során eltűntek száma. Túlélők már biztos nincsenek, a World Trade Center romjai között azonban óvatos becslések szerint is több mint egymillió azonosítandó emberi testrész hever. Az illetékesek két, az emberi géntérkép készítésében élenjáró biotechnológiai magánvállalat, a Celera Genomics és a Myriad Genetics segítségét kérték a DNS-vizsgálatok elvégzéséhez.
A New York-i hatóságok ígéretet tettek arra, hogy minden egyes testrészt, amely a romok alól kikerül, DNS-vizsgálatnak vetnek alá, hogy a hozzátartozók végtisztességben részesíthessék elhunyt szeretteiket. A város törvényszéki laboratóriumainak kapacitását azonban meghaladja a feladat, "amelyhez hasonló volumenű soha nem adódott a történelem során" - nyilatkozta egy törvényszéki orvosszakértő a New Scientistnek. Az illetékesek a humán genom projekten izmosodott biotechnológiai magáncégekhez fordultak, amelyeknél hatalmas laboratóriumi kapacitás áll rendelkezésre az emberi örökítőanyag vizsgálatához.

A kép nem a helyszínen készült

Az előreláthatóan hónapokig tartó, sokmillió dollárba kerülő vizsgálatot az emberi géntérképezésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó marylandi Celera vezeti. (A cégről lásd korábbi írásainkat!) Az eltűntek rokonaitól fogkeféket és fésűket vagy más DNS-forrást kérnek az azonosításhoz. Ha valaki után nem maradt saját DNS, a közvetlen hozzátartozók örökítőanyaga is megfelel az összehasonlításhoz.

Égett csontokból is kinyerhető a mitokondriális DNS

A Salt Lake Cityben működő Myriad biotechnológiai magáncég a sejtmagból származó (nukleáris) DNS analízisét végzi majd, míg a Celera a mitokondriális DNS vizsgálatára koncentrál. A sejtmagból származó DNS egyedi azonosítóként szolgál, ám csak épségben maradt sejtek magjából nyerhető ki. A sejtplazmában elhelyezkedő mitokondriumokból származó örökítőanyag nem teljesen egyedi, ám ahhoz elég, hogy megállapítsák, rokona volt-e az illető valakinek, avagy sem. Előnye, hogy csúnyán megrongálódott maradványokból, például égett csontokból is kinyerhető, amelyekben nukleáris DNS már nem található. A kromoszómákba szerveződött nukleáris DNS-ből csak kettő, míg a mitokondriális DNS-ből több ezer kópia található sejtenként.

A mitokondriális DNS vizsgálata akkor is célravezető lehet, ha csak egy távoli rokon áll rendelkezésre az azonosításhoz. A Pentagon halottainak azonosításánál erre valószínűleg nem lesz szükség, mert az Egyesült Államokban a hadsereg összes tagjától DNS-mintát vesznek és őriznek.