Emőke
-4 °C
9 °C

Sikeres a műhúgyhólyag

2006.04.04. 11:15
Az észak-karolinai Wake Forest egyetem kutatói összesen hét emberbe ültettek mesterséges szerveket, amelyek egyelőre jól teljesítenek, sok évek múltán is nagyszerűen működnek, írta a Lancet. Az orvosi szaklapban publikált eredményeket a szakma áttörésként értékeli, és a kutatócsoport most más szervek, például szív növesztésével kísérleteznek, írta a BBC.

Súlyos problémákhoz vezethet a húgyhólyag betegsége: megnőhet a nyomás a hólyagban, amely veseproblémákat okozhat. Eddig általában helyreállító műtétekkel kezelték a pácienseket, amely már bebizonyította, hogy megvédi a vesefunkciókat és enyhíti az inkontinenciával kapcsolatos panaszokat, de ez a beavatkozás további komplikációkhoz vezethet.

A régi módszer abból áll, hogy a vékonybélből vagy a gyomorból kinyert szövettel újraépítik a sérült hólyagot, de ezek a szövetek a hólyagszövettől eltérő működésük miatt nem a legalkalmasabbak a pótlásra. Miközben a hólyagnak kiválasztó funkciója van, addig a bélszövet elnyeli a tápanyagokat, írta a BBC. A pácienseknek emiatt vesekő kialakulásával kell szembenézniük, és megnő a rák kialakulásának a veszélye.

Tenyésztve

A Wake Forest csapata az újfajta beavatkozás során hét fiatal páciensből távolított el élő hólyagsejteket és izomsejteket, amelyeket laboratóriumukban elkezdtek kitenyészteni. A sejteket egy hólyagformájú mintába helyezték, és hét-nyolc hétig növekedni hagyták. A kutatók végül ráillesztették a mesterséges hólyagot a páciensek saját hólyagjára, és a következő öt évben megfigyelték a szerv működését. A sérült hólyag működése javult, és nem jelentek meg a másik technikánál tapasztalt komplikációk.

A kutatók most húsz különféle szövet növesztésével kísérleteznek a laboratóriumukban, többek között vérereket és szíveket próbálnak létrehozni. A tudósok persze tovább vizsgálják a hosszú távú hatásokat, hogy meggyőződhessenek a módszer hatékonyságáról és biztonságáról.