Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyar megoldás forradalmasíthatja a hidrogénalapú energiatárolást

2008.03.31. 12:10
A szintetikus szerves kémiában és a hidrogénalapú energiatárolásban nyitnak új utakat az MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársainak most publikált eredményei. A cikk, melyre a tudományos közvélemény azonnal reagált, az Angewandte Chemie német szakfolyóiratban jelent meg.

A kémikusok előtt régóta ismert, hogy egyes szerves bór- és foszforvegyületek szívesen képeznek egymással elektronelfogadó, illetve elektronátadó párokat. Ezeket nevezik Lewis-féle sav-bázis pároknak. A reakcióba lépő vegyületek méretének növelésével elérhető, hogy ne jöjjön létre kötés a partnerek között. Az ilyen párok nem csupán elméleti szempontból érdekes rendszerek, de teljesen új, eddig elérhetetlen kémiai átalakítások előtt nyitották meg az utat.

A reakciók közül kiemelkedik a hidrogénmolekula hasítása, amely már nagyon enyhe körülmények mellett is végbemehet. Az MTA Kémiai Kutatóközpontban folyó kutatások alapján sikerült javaslatot tenni a forradalmian új, fémmentes hidrogénaktiválási folyamat mechanizmusára (az energiaforrásként használt hidrogéngázt jelenleg főként fémkatalizátorok segítségével bontják atomjaira).

A kutatók szerint a foszfor és a bór vegyület között rugalmas kölcsönhatások által összetartott komplex alakul ki, amely könnyedén el tudja hasítani a hidrogénmolekulát. Rokob Tibor és munkatársai rámutattak arra is, hogy a Lewis-párok energiadús, feszült rendszerek, és ennek köszönhetően a hasítási reakciót könnyebben végre lehet hajtani. Ugyanakkor a folyamat erőteljesen hőtermelővé válik.

A szerzők írása a tudományos közvélemény azonnali reagálását váltotta ki. Az Amerikai Kémiai Társaság egyik fontos folyóirata, a Chemical and Engineering News márciusi számában is ismertetik a magyar kutatók eredményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?