Gerzson
-3 °C
3 °C

Elindult a hidrogénautók versenye

2006.05.12. 10:28
Az amerikai képviselőház ötvenmillió dolláros díjalapot hozott létre azzal a céllal, hogy ösztönözze a hidrogén alternatív üzemanyagként való felhasználásának a kutatását, és jutalmazza a kimagasló kutatási-fejlesztési eredményeket.

Az amerikai képviselőház által létrehozott úgynevezett H-díjat egy másik díj, az űrrepülés üzleti alapú fejlesztését ösztönző Ansari X-verseny tíz millió dolláros díjának a mintájára hozták létre. Emlékezetes, hogy az X-díjat a Burt Rutan tervezte SpaceShipOne nyerte el 2004 őszén: a magánpénzekből épült űrrepülőgép három emberrel a fedélzetén 114 kilométer magasságba emelkedett, majd a világűr küszöbéről biztonságosan visszatért a földre és ezt a teljesítményt öt nappal később még egyszer megismételte.

Áttörés tíz éven belül

A képviselőház 416 szavazattal hat ellenében fogadta el a H-díj ötvenmillió dolláros alapját létrehozó törvényt. Bob Inglis képviselő, a törvény kezdeményezője hangsúlyozta, hogy a hidrogénen alapuló üzemanyag csökkenti a kőolajtól való függőséget, a környezetszennyező üzemanyag kiváltásával növeli a levegő tisztaságát és új munkahelyeket is teremt a gépjármű-közlekedés forradalmasításával.

Az alap váltakozva egyik évben négy egymillió dolláros H-díjat osztana ki a hidrogén előállításának, tárolásának, terjesztésének és alkalmazásának kimagasló technológiai kutatási eredményeiért, a rákövetkező évben pedig pedig egy négymillió dolláros H-díjjal honorálná egy működőképes hidrogén üzemű jármű prototípusának a kifejlesztését. A tíz millió dolláros nagydíjat az elkövetkező tíz éven belül az kapja meg, aki áttörő jelentőségű technológiai megoldással áll elő.

Felpörgetik a kutatókat

A képviselők a díjalaptól azt remélik, hogy kutatásra serkenti azokat a tudósokat és mérnököket, akik nem akarnak, vagy nem tudnak részt venni hagyományos állami kutatási és fejlesztési programokban, másrészt arra is ösztönzi őket, hogy az adófizetők helyett ők vállalják az anyagi kockázatot is. A kezdeményezők reményei szerint magánbefektetők dollármilliókat fognak befektetni az üzletileg ígéretes ötletekbe. Bárki részt vehet a versenyben bármelyik országból, amennyiben a kutatást az Egyesült Államokban végzi és - ha állami alkalmazásában állna - kutatásait a szabad idejében végzi. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a díjalap egy centet sem vesz el a hidrogénnel kapcsolatos amerikai szövetségi kutatásos programoktól. A szenátus a napokban szavaz a kezdeményezésről.