Orsolya
10 °C
21 °C

Tablettával a himlő ellen

2002.03.22. 08:30
Amerikai kutatók kifejlesztették az első szájon át bevehető himlő elleni oltóanyagot. A kísérleti fázisban levő gyógyszer a tudósok állítása szerint százszor hatékonyabb, mint a Cidofovir, a himlő ellen jelenleg használt oltóanyag.
Az új gyógyszernek még az állatkísérletek során és a humán biztonsági teszteken kell bizonyítania. A San Diego-i Kalifornia egyetem és a Veterans Affairs San Diego Healthcare System (VASDHS) közös fejlesztését szerdán mutatták be Prágában, a víruskutatók 15. nemzetközi konferenciáján (ICAR).

A laboratóriumi kísérletek során a HDP-CDV rövidítés alatt emlegetett gyógyszer (Hexadecyloxypropyl-Cidofovir) képes volt az emberi sejtekben blokkolni a himlővírus pusztítását - számolt be az eredményeikről Karl Y. Hostetler, a VASDHS munkatársa.

Az állatkísérletekben öt napi gyógyszeres kezeléssel sikerült megmenteni a tehénhimlő vírusával megfertőzött egereket. A tüdőben a vírusszám a kimutatható szint közelébe csökkent. A kontroll csoportnál a hasonló mennyiségű Cidofovir intravénás beadása után a vírusok száma nem csökkent.

A hagyományos himlőelleni oltóanyag nagy hátránya, hogy orálisan nagyon rosszul hasznosul, és csak intravénásan lehet alkalmazni - mondta Hostetler. A HDP-CDV a Cidofovir továbbfejlesztése. A kutató arra számít, hogy a hatásosság és a biztonság és ellenőrzése után a gyógyszer tablettaként vagy kapszulaként lesz elérhető, illetve megelőzés és kezelés céljából 5-14 napig kell majd szedni.

A HDP-CDV szövetmintákban is hatásosan lépett fel a fertőzések ellen, például amilyet a herpeszvírusok váltanak ki. Ezáltal lehetőség nyílhat arra, hogy a hatóanyagot hagyományos vírusos fertőzések ellen is bevessék - mondta Earl Kern, az Alabama egyetem munkatársa.

A gyógyszer fő célpontja mégis a himlővírus marad. Bár ez a 70-es évek vége óta kiirtottnak számít a Földön, a kórokozóból több laboratóriumban is őriznek mintákat. Az USA attól tart, hogy a vírus bio-terroristák kezébe kerülhet. Ezért 2002 végéig az ország lakosságának védelmére nagy mennyiségű oltóanyagot kívánnak elraktározni.

A himlő elleni oltást 1972-ig végezték rutinszerűen. Az oltásokkal szembeni ellenállást gerjeszti, hogy gyakran mellékhatásokkal járnak, és ezért ma már ezt az eszközt csak tényleges megbetegedés esetén alkalmazzák.