Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tablettával a himlő ellen

2002.03.22. 08:30
Amerikai kutatók kifejlesztették az első szájon át bevehető himlő elleni oltóanyagot. A kísérleti fázisban levő gyógyszer a tudósok állítása szerint százszor hatékonyabb, mint a Cidofovir, a himlő ellen jelenleg használt oltóanyag.
Az új gyógyszernek még az állatkísérletek során és a humán biztonsági teszteken kell bizonyítania. A San Diego-i Kalifornia egyetem és a Veterans Affairs San Diego Healthcare System (VASDHS) közös fejlesztését szerdán mutatták be Prágában, a víruskutatók 15. nemzetközi konferenciáján (ICAR).

A laboratóriumi kísérletek során a HDP-CDV rövidítés alatt emlegetett gyógyszer (Hexadecyloxypropyl-Cidofovir) képes volt az emberi sejtekben blokkolni a himlővírus pusztítását - számolt be az eredményeikről Karl Y. Hostetler, a VASDHS munkatársa.

Az állatkísérletekben öt napi gyógyszeres kezeléssel sikerült megmenteni a tehénhimlő vírusával megfertőzött egereket. A tüdőben a vírusszám a kimutatható szint közelébe csökkent. A kontroll csoportnál a hasonló mennyiségű Cidofovir intravénás beadása után a vírusok száma nem csökkent.

A hagyományos himlőelleni oltóanyag nagy hátránya, hogy orálisan nagyon rosszul hasznosul, és csak intravénásan lehet alkalmazni - mondta Hostetler. A HDP-CDV a Cidofovir továbbfejlesztése. A kutató arra számít, hogy a hatásosság és a biztonság és ellenőrzése után a gyógyszer tablettaként vagy kapszulaként lesz elérhető, illetve megelőzés és kezelés céljából 5-14 napig kell majd szedni.

A HDP-CDV szövetmintákban is hatásosan lépett fel a fertőzések ellen, például amilyet a herpeszvírusok váltanak ki. Ezáltal lehetőség nyílhat arra, hogy a hatóanyagot hagyományos vírusos fertőzések ellen is bevessék - mondta Earl Kern, az Alabama egyetem munkatársa.

A gyógyszer fő célpontja mégis a himlővírus marad. Bár ez a 70-es évek vége óta kiirtottnak számít a Földön, a kórokozóból több laboratóriumban is őriznek mintákat. Az USA attól tart, hogy a vírus bio-terroristák kezébe kerülhet. Ezért 2002 végéig az ország lakosságának védelmére nagy mennyiségű oltóanyagot kívánnak elraktározni.

A himlő elleni oltást 1972-ig végezték rutinszerűen. Az oltásokkal szembeni ellenállást gerjeszti, hogy gyakran mellékhatásokkal járnak, és ezért ma már ezt az eszközt csak tényleges megbetegedés esetén alkalmazzák.