Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

HIValkodó számok

2000.11.09. 10:38
Festus Mogae botswanai államfő közlése szerint országában a természetes elhalálozások felét az AIDS okozza. A nemzethez hétfőn intézett beszédében a botswanai elnök hangsúlyozta: el kell fogadni azt a tényt, hogy az országban nagyon magas a HIV-vírussal fertőzött személyek száma, és rendkívül sokan vannak olyanok is, akik az AIDS-betegség utolsó szakaszába jutottak.
A botswanai államfő tájékoztatójában elmondta, hogy a természetes okokból elhunytak fele, vagy még annál is nagyobb része az AIDS következtében halt meg. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának adatai szerint Botswana felnőtt lakosságának több mint egyharmada vírushordozó, vagy AIDS-beteg - emlékeztetett az AFP. A csaknem 582 ezer négyzetkilométer alapterületű afrikai országban az 1997-es adatok szerint valamivel több mint másfélmillió ember él.

Az AIDS a világ gyilkos kórjai között abszolút vezetésre tett szert, ,,lefőzve" a tuberkolózist és a maláriát. Ma már a legtöbb halálos áldozatot követelő kór az AIDS. A fertőzöttek száma egyre nő, és vele együtt a halálozások aránya is. Az újonnan megfertőzöttek száma lassan növekszik, de évente megbízhatóan 6 millió körül van - derül ki az ENSZ megbízásából készült éves felmérésből. Ami lényeges változás, hogy az elhalálozások és a fertőzések mennyisége folyamatosan nő. Két évvel ezelőtt az AIDS-ben elhunytak száma 2.5 millió volt. Ez a szám 2000-re elérte a 3 milliót. Ezzel az AIDS megjelenése óta a kórban elhunytak száma 19 millióra emelkedett.

A kimutatások szerint a HIV-fertőzöttek száma 10 százalékkal növekszik évente. A fertőzöttek 95 százaléka a fejlődő országokban él és az UNAIDS/WHO becslések szerint 11 férfi, nő és gyerek fertőződik meg percenként a vírussal. Mindennel együtt az AIDS, megjelenése óta mintegy 50 millió embert fertőzött meg.

Afrika - a mítosz

HIV-fertőzött gyerekek Kenyában
A felmérések szerint a HIV-fertőzöttek 70 százaléka az afrikai kontinens lakója és az elhalálozások 83 százaléka is itt történik. Dél-Afrika lakosságának mintegy egyötöde fertőzött, de léteznek olyan országok (Lesotó), ahol a fertőzöttek a lakosság két-harmadát teszik ki. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy - egyes források szerint - a fekete lakosság hihetetlenül potens. Napi 10 alkalommal élnek szexuális életet, nem feltétlenül ugyanazzal a partnerrel. A másik ok, a feketebőrű lakosság között terjedő, népszerű hit, ami szerint, ha férfiként megfertőződik valaki a pusztító kórral, a legjobb, amit tehet, hogy lefekszik egy még szűz kisleánnyal. A mítosz szerint ez az aktus megölheti a kórokozókat, azaz a rossz szellemet.

Probléma, hogy az állami felvilágosítás és ismeretterjesztés nagy akadályokba ütközik. Ne felejtsük el, hogy ezen a területen a fekete lakosság alárendeltségben élt (apartheid), ergo nem táplál ki nem múló szimpátiát a fehér bőrű vezetéssel szemben! A felvilágosításokat és főleg az óvszer használatát így, a fehérek újabb, rejtett próbálkozásának tartják arra, hogy a fekete lakosság természetes növekedésének gátat vessenek. A természet és a sors iróniája, hogy ezzel éppen azt érik el, ami szerintük a fehérek célja, hiszen, mint Botswanában, egyre többen halnak meg a kór következtében, és a halottak jelentős része fekete.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!