József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kenőccsel az AIDS ellen?

2004.10.15. 16:08
Állatkísérletekben már bizonyított az a hatóanyag, amely megakadályozhatja a nők HIV-vírussal fertőződését a nemi aktus során. A hüvelyben alkalmazandó kenőcs állítólag száz százalékos védelmet biztosít.
Elképzelhető, hogy külsőleg alkalmazandó kenőcs lesz az eszköze az AIDS elleni védelemnek. Svájci és amerikai kutatók a Science tudományos szaklap beszámolója szerint olyan hatásmechanizmust fedeztek fel, amely gátolja az emberi test HIV-vírussal megfertőződését.

A kísérletek során a clevelandi Case Western Reserve University egyetemi klinikájának kutatói rhesusmajom nőstények hüvelyét vonták be az újonnan kifejlesztett, PSC-Rantes néven emlegetett hatóanyaggal. A szert emberi használatra még nem engedélyezték.

Természetes gyógymód

A kísérleti gyógyszer valójában nem más, mint egy vírusölő hatásáról ismert természetes fehérje szintetizált változata, mégpedig rendkívüli dózisban. A kezelés után 15 perccel a majmokat a HIV-vírushoz külsejében és működésében rendkívül hasonló vírusnak tették ki. A vizsgálatokhoz használt öt majom közül egy sem fertőződött meg a veszélyes kórokozóval.

A második kísérletsorozatban a HIV-blokkoló hatóanyag koncentrációját csökkentették. Ekkor egy majmot már megfertőzött a vírus. Az eredmények arra utalnak, hogy a PSC-Rantes a hüvely sejtjeinek receptorait olyan hatékonyan bolkkolja, hogy a vírus rendkívül nehezen tud kapaszkodót találni.

Beválhat egyszer

A HIV-fertőzések túlnyomó része szexuális úton történik, legtöbbször férfi és nő nemi aktusa során, jelentette ki a kutatásokat vezető Michael Lederman. A kutató szerint miután kimutatták, hogy a majmok esetében a hüvelyi fertőződés megakadályozható, megnyílott az út a fertőzést gátló hatóanyag kifejlesztése előtt.

Bár a HIV elméletileg más, a csodafehérjétől nem védett receptoron keresztül is a sejtekbe juthat, a kutatók mégis bizakodva tekintenek a jövőbe. A PSC-Rantes önállóan, vagy más hatóanyagokkal kombinálva hatékony védelmet hozhat az ember számára is, véli Lederman.