Szilárda
-4 °C
3 °C

A rómaiak miatt érzékenyebb Európa a HIV-re?

2008.09.05. 16:05
Francia tudósok szerint az ókori Róma provinciáinak helyén élő embereknél ritkább annak a génvariánsnak az előfordulása, amely védelmet nyújthat a HIV ellen. Más szakértők szerint a genetikai eltérés inkább olyan hatalmas járványok elterjedésével függ össze, mint a bubópestis vagy a bárányhimlő.

A Provence-i Egyetem kutatóinak az a hipotézise, hogy a római hódítók gyakoroltak ekkora hatást a modern európaiak génállományára. Fő érvük, hogy a génvariáns előfordulásának gyakorisága nagyjából megfelel az ezeréves birodalom kiterjedésének.

Az egykor huzamosabban a birodalomhoz tartozó országokban - Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban - a HIV-vel szemben bizonyos védettséget nyújtó CCR5-delta32 gén előfordulása 0 és 6 százalék közötti. A birodalom határvidékén, például Németországban és a mai Angliában, 8 és 11 százalék közötti az arány. A római hódításon kívül eső területeken ennél magasabb százalékban található meg a "védőgén".

A franciák nem állítják, hogy a genetikai különbség a rómaiak és a helyi lakosság keveredése miatt alakult ki, mert ez történelmileg sem támaszható alá. A hódító katonaság nemcsak Itáliából, hanem a birodalom más területeiről verbuválódott. Az elmélet szerint a rómaiak egy olyan ismeretlen betegséget hurcoltak volna szét, amire a védőgénnel rendelkező emberek különösen érzékenyek voltak.

Gyengít és erősít

Egyes szakértők ezzel szemben úgy vélekednek erről, hogy a fertőzéseknek valóban lehetett szerepük, de éppen fordítva: inkább növelték, mint csökkentették a génvariáns előfordulását.

Liverpooli egyetemi kutatók arra gondoltak, hogy a génvariáns védelmet jelenthetett olyan, a rómaiak idején és az után is Európán rendszeresen végigsöprő járványokkal szemben mint a "fekete halál", vagyis a pestis. Szerintük akikben nem volt meg a génvariáns, azok számára a halált jelentették ezek a betegségek, így a variáns előfordulása húszezerből egy emberről 10 százalékosra nőtt Nyugat-Európában.

A brit tudósok azonban nem vetették el a provence-i elméletet sem. "Egyszerűen nem tudjuk. Ez is csak egy újabb darabja a kirakósnak, de még várnunk kell a bizonyíték nagy darabkájára, ami felfedi a valódi képet" - fogalmazott egyikük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!