Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A HIV-vírus segíthet a transzplantált betegeknek

2002.09.12. 12:17
Brit kutatók kidolgoztak egy eljárást, amely módosított HIV-vírusokkal juttat be géneket a szervátültetésen átesett betegek sejtjeibe. A gének olyan molekulákat hoznak létre a transzplantált szervben, amelyek - csökkentve a környező szövetekben az immunreakciókat - megvédik a műtét helye körüli szöveteket az immunrendszertől, így a szerv nem lökődik ki.
"Sokkal jobban szeretném, ha a HIV nem is létezne, viszont a vírus megnyitotta előttünk azt a páratlan lehetőséget, hogy képesek legyünk géneket bejuttatni egyes sejtekbe" - mondta Andrew Lever, a cambridge-i egyetem munkatársa a BBC-nek. Pár évvel ezelőtt Lever csoportja derítette ki, hogy a HIV szaporodáskor miként adja át genetikai anyagát az újonnan képződő vírusoknak.

Nagy hatékonyság

A folyamat ismeretében most azzal kísérleteznek, hogy az AIDS-et okozók helyett olyan géneket juttassanak be a szervezetbe, amelyek segítik a test gyógyulását, regenerálódását. Ha sikerrel járnak, az jelentősen növelné a szervátültetésen átesett betegek túlélési esélyeit.

A HIV-vírus nagy hatékonysággal képes beépíteni örökítőanyagát a megtámadott szervezet sejtjeibe. A kutatók ezt a tulajdonságát hasznosították, így a transzplantált szervekbe olyan géneket juttathatnak be, amelyek megvédik a test immunrendszerétől az idegen szöveteket.

Az immunrendszertől védve

Lever egyelőre szívátültetésen átesett patkányokat kezel a módosított HIV-vírussal. Azt próbálja elérni, hogy az új szerveket ne támadja meg a szervezet saját védekező rendszere. "Olyan géneket viszünk be a szívizomszövetbe, amelyek a környező szövetek immunreakcióit csökkentő molekulákat hoznak létre. Az ötlet egyszerű: megvédjük az immunrendszertől a műtét helye körüli szöveteket, így a szerv nem lökődik ki."

Lever szerint a saját és más kutatócsoportok eredményei is biztatóak: pár éven belül talán már embereknél is alkalmazni lehet az eljárást.

Megszelidítve

"A vírust úgy használjuk, mint egy borítékot, ebben küldjük el a géneket a sejtekhez." Lever hangsúlyozta, hogy a vírusok ekkor már úgy funkcionálnak, mint egy tok, és nincs bennük semennyi a káros genetikai anyagból; a kezelés tehát teljesen biztonságos. "Nagymértékben módosítjuk a kórokozót, úgyhogy többé nem képes visszalakulni 'vad' vírussá - mondta Lever. - Ez olyan, mintha megszelidítenénk egy állatot."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!