Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A HIV-vírus segíthet a transzplantált betegeknek

2002.09.12. 12:17
Brit kutatók kidolgoztak egy eljárást, amely módosított HIV-vírusokkal juttat be géneket a szervátültetésen átesett betegek sejtjeibe. A gének olyan molekulákat hoznak létre a transzplantált szervben, amelyek - csökkentve a környező szövetekben az immunreakciókat - megvédik a műtét helye körüli szöveteket az immunrendszertől, így a szerv nem lökődik ki.
"Sokkal jobban szeretném, ha a HIV nem is létezne, viszont a vírus megnyitotta előttünk azt a páratlan lehetőséget, hogy képesek legyünk géneket bejuttatni egyes sejtekbe" - mondta Andrew Lever, a cambridge-i egyetem munkatársa a BBC-nek. Pár évvel ezelőtt Lever csoportja derítette ki, hogy a HIV szaporodáskor miként adja át genetikai anyagát az újonnan képződő vírusoknak.

Nagy hatékonyság

A folyamat ismeretében most azzal kísérleteznek, hogy az AIDS-et okozók helyett olyan géneket juttassanak be a szervezetbe, amelyek segítik a test gyógyulását, regenerálódását. Ha sikerrel járnak, az jelentősen növelné a szervátültetésen átesett betegek túlélési esélyeit.

A HIV-vírus nagy hatékonysággal képes beépíteni örökítőanyagát a megtámadott szervezet sejtjeibe. A kutatók ezt a tulajdonságát hasznosították, így a transzplantált szervekbe olyan géneket juttathatnak be, amelyek megvédik a test immunrendszerétől az idegen szöveteket.

Az immunrendszertől védve

Lever egyelőre szívátültetésen átesett patkányokat kezel a módosított HIV-vírussal. Azt próbálja elérni, hogy az új szerveket ne támadja meg a szervezet saját védekező rendszere. "Olyan géneket viszünk be a szívizomszövetbe, amelyek a környező szövetek immunreakcióit csökkentő molekulákat hoznak létre. Az ötlet egyszerű: megvédjük az immunrendszertől a műtét helye körüli szöveteket, így a szerv nem lökődik ki."

Lever szerint a saját és más kutatócsoportok eredményei is biztatóak: pár éven belül talán már embereknél is alkalmazni lehet az eljárást.

Megszelidítve

"A vírust úgy használjuk, mint egy borítékot, ebben küldjük el a géneket a sejtekhez." Lever hangsúlyozta, hogy a vírusok ekkor már úgy funkcionálnak, mint egy tok, és nincs bennük semennyi a káros genetikai anyagból; a kezelés tehát teljesen biztonságos. "Nagymértékben módosítjuk a kórokozót, úgyhogy többé nem képes visszalakulni 'vad' vírussá - mondta Lever. - Ez olyan, mintha megszelidítenénk egy állatot."