Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egészséges bébi HIV-mentesített spermából

2001.11.19. 11:34
Egy japán nő a HIV-pozitív férje vírustól megtisztított spermájából mesterséges megtermékenyítéssel fogant egészséges kisfiúnak adott életet. A japán sajtó szerint ez lehet a világon az első ilyen eset, de az országban mindenképp. Az eljárás folyamán a spermát sikerült teljesen megszabadítani a vírustól, sem az anya, sem a magzat nem fertőződött meg.
A világon elsőként sikerült japán orvosoknak egy HIV-fertőzött férfi spermájából mesterséges megtermékenyítéssel egészséges lombikbébit létrehozniuk. A vírusoktól megtisztított sperma sem az anyát, sem a kisfiút nem fertőzte meg - írta az Ananova.

Az orvostudomány ismer dokumentált eseteket, amikor nők mesterséges megtermékenyítésénél HIV-pozitív férfiaktól származó, de a vírust leküzdő gyógyszerekkel kezelt spermát juttattak az anyaméhbe.

Egészséges lett a lombikbébi

Ezzel szemben a japán Niigata egyetem orvosi karán oktató Kenichi Tanaka 'in vitro' végezte a megtermékenyítést, és így juthattak a szülők egészséges utódhoz. Az anyától származó petesejtet laboratóriumi körülmények közt a vírustól megszabadított spermával kezelte, majd az osztódásnak indult petesejtet ültette be.

Nem fertőződik az anya

Az egyetem orvosetikai bizottsága tavaly beleegyezett, hogy két HIV-fertőzött férj ezzel az eljárással nemzhessen gyermeket. A bizottság úgy találta, hogy a nők a beavatkozás után 99 százalékos biztonsággal mentesek lesznek a fertőzéstől.

Ezért a bizottság csak úgy engedélyezte a két párnál a mesterséges megtermékenyítést, hogy az orvosaik részletekbe menően elmagyarázták, milyen esélyei vannak a fertőzés átvitelének.

Kenichi Tanaka most jelentette be, hogy az egyik édesanya októberben megszülte egészséges kisfiát. A kezeléseket a professzor az Ogikubo kórház és a tokiói Keio orvostudományi egyetem orvosaival közösen végezte. A Japan Times arról tudósított, hogy a most megszületett gyermek szülei a harmincas éveikben járnak, és Japán keleti részében élnek.