Viola
-5 °C
-2 °C

Parlamenti képviselőn tesztelik az AIDS vakcinát

2000.08.31. 22:53
Oxfordshire parlamenti képviselője Dr Evan Harris önként vállalkozott arra, hogy rajta próbálják ki először Nagy-Britanniában a HIV vírus elleni oltóanyagot. Amennyiben a kísérlet bíztató eredményt hoz, a brit kormány további emberkísérletekbe is beleegyezik. Ha a kísérletek jól haladnak, akkor jövő évben már nagyobb tömegeken is kipróbálhatják az ellenanyagot Kenyában.

A tesztelni kívánt oltóanyag egyike a HIV vírus elleni oltóanyagok legbiztatóbbjának. A fejlesztés azon a felfedezésen alapszik, hogy néhány afrikai prostituáltnál kialakult az immunitás a fertőzéssel szemben, legalábbis űgy tűnik. Habár ezt később cáfolták, hogy a ,,szakmát" már nem gyakorló utcalányok ugyanúgy HIV pozitívnak bizonyultak. Ezt azzal magyarázták, hogy a folyamatos fertőzés, edzésben tartotta az immunrendszert, elméletük szerint egy ilyen immunrendszer el tudja pusztítani a fertőzést okozó vírust, illetve a fertőzött sejteket.

A mostani kísérletben csak néhány önkéntes fog részt venni, akiket még véletlenül sem fenyeget az a veszély, hogy megfertőződjenek a vírussal. Az önkéntesek között van a már említett képviselő Dr Evan Harris, aki jelentkezésével támogatja a kísérleteket, illetve bizonyítani szeretné, hogy hisz a vakcina hatékonyságában. Dr Harris doktoranduszként AIDS-es betegeket ápolt, innen az elhatározása, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjön a kór ellen.

A vakcinával csak az a probléma, hogy a HIV vírus számtalan formában fordul elő, és a most tesztelt oltóanyag csak a Kenyában ,,őshonos" vírusfajokra lesz - valószínűleg - hatással. De a kutatások előrehaladtával elképzelhető, hogy a különböző típusokhoz kifejleszthetőek a megfelelő hatóanyagok. A kutatások valószínűleg még rengeteg pénzt fognak elemészteni, és a vakcina is közel tíz év múlva készülhet el.

HIV fertőzött gyerekek Kenyában
Az oltóanyag mellet még több párhuzamos és ígéretes kutatás folyik az AIDS megfékezésére. Amerikai kutatók olyan legyengített HIV vírusokkal kísérleteznek, amelyek a testbe jutva fertőznek ugyan, viszont nem képesek a szaporodásra. Ilyen kísérletek már korábban is folytak, de a kutatók azt tapasztalták, hogy a vírus rendkívül gyorsan változott, és újra szaporodóképessé vált. A legújabb kutatásokban a HIV vírusból géntechnikával egy hibridet hoztak létre, amely már valóban képtelen a szaporodásra, és nem is fertőz tovább.

Az angol kísérletekkel ellentétben az amerikai kutatók nem egy antianyagot keresnek, hanem a vírus megfelelően legyengített formájával próbálják a testet védekezésre kényszeríteni. A kísérletben a páciens véréből vett mintát fertőzik meg. Ezek után az immunrendszernek fel kellene ismernie a vírussal fertőzött sejteket. A kísérleti állatokon már tapasztalták, hogy az immunrendszer felismerte, és elpusztította a fertőzött sejteket, ami bíztató lehet.

Egy másik kutatási ág - amelyről már az index is beszámolt - a testben található fehérjékkel manipulál, eltávolítva a szervezetből az egyik olyan fehérjét, amelyekhez a HIV vírus hozzá tud kapcsolódni. A fehérjék eltávolítását egy másik vírussal oldották meg, a fertőzés után a kérdéses fehérje teljesen eltűnik a szervezetből, szerencsére különösebb mellékhatások nélkül, mivel nem létfontosságú.

Amennyiben a kutatások jó ütemben haladnak akár több különböző gyógymód is elképzelhető, amelyek egymástól függetlenül képesek lesznek az AIDS elleni küzdelemre, mindez csupán idő kérdése, szerencsére az ilyen irányú kutatások nincsenek pénzszűkében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!