Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hülyék a magyarok

2006.03.28. 12:24
Richard Lynn, az Ulsteri Egyetem kutatója szerint a németek a legokosabbak Európában, átlagos intelligenciahányadosuk 107 pont, egy átlagos magyarnak viszont 98 pontból kell gazdálkodnia. Mérő László egyetemi docens szerint olyan nincs, hogy az átlag nem 100 pont.

Richard Lynn, az Ulsteri Egyetem kutatójának legújabb felmérése szerint a németek a legintelligensebbek Európában. Az intelligenciahányadosuk 107 pont, szemben a sereghajó szerbekével, nekik Lynn szerint csak 89 pont jutott. A kutatás eredménye Magyarországnak sem túl hízelgő, a 14-ik helyet sikerült megcsípni a 23-as listán. A csehek valamivel okosabbak nálunk, de mögöttünk vannak a spanyolok, az írek, az oroszok, és az angolok legnagyobb örömére a franciák.

Azért vesztettek, mert hülyék

#alt#
Átlagos, okos német
A tanulmány eredményeit közlő Times Online hosszasan lelkendezik azon, hogy a franciák intelligenciahányadosa mindössze 94 pont, szemben a brit szigetek 100-as eredményével. Lynn professzorra hivatkozva megemlítik azt is, hogy az IQ-t figyelembe véve már érthető, hogy az angolok miért nyertek több háborút, mint a franciák. A tanulmány következtetése szerint az intelligensebb nemzetek nyerik meg a csatákat, kivéve, ha túl nagy a túlerő, ahogy történt az a második világháborúban is, amikor végül sikerült legyőzni a legokosabb nemzetet, a németet.

Lynn professzor tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megállapította: a férfiak átlagosan öt ponttal intelligensebbek, mint a nők. Mostani eredményeit a környezeti tényezőkkel magyarázza: az északi, vagy közép-európai népek azért értelmesebbek, mint déli társaik, mert a kezdetek óta meg kell küzdeniük az elemekkel. Gondolkozniuk kellett, hogy túléljék a hideg telet, összetett, taktikus vadászatokat kellett folytatniuk, hogy a zord körülmények között is táplálékhoz jussanak, míg a déli melegben sokkal kevesebb kihívással találkozott az emberek agya.

Jobban nőtt az agyuk

#alt#
Átlagos, buta francia
Ráadásul egészen más volt az étrend is, északon sokkal több olyan fehérjéhez, vitaminhoz, ásványi anyaghoz jutottak hozzá a populációk, melyek segítették az agy fejlődését, ezért is lehetséges, hogy délen 1312 köbcenti, míg északon 1320 köbcenti az átlagos agymértet. Lynn professzor ebben a nyolc köbcentiben véli felfedezni az északiak előnyét, ami, ugye, kevesebb, mint a két centis tequila fele.

A kutató szerint településtípusonként is eltérő a helyzet: Londonban például jóval nagyobb az emberek intelligenciahányadosa, mint az Egyesült Királyság többi részén, de ugyanez megfigyelhető Párizs-Franciaország viszonylatában is. Lynn szerint az eltérés azért lehetséges, mert évszázadok óta megfigyelhető folyamat, hogy az élelmesebbek a fővárosban próbálnak szerencsét, génjeiket pedig itt örökítik tovább.

A professzor három évtizedet töltött intelligenciakutatással, közben több ezer ember teszteredményeit analizálta, hogy megértse az IQ fejlődésének történetét.

Hülyeség

IQ
107 Németország
107 Hollandia
106 Lengyelország
104 Svédország
102 Olaszország
101 Svájc
101 Ausztria
100 Norvégia
100 Britannia
99 Dánia
99 Finnország
99 Belgium
98 Magyarország
98 Spanyolország
98 Csehország
97 Írország
96 Oroszország
95 Görögország
94 Bulgária
94 Románia
94 Franciaország
90 Törökország
89 Szerbia
Mérő László, az ELTE Kísérleti Pszichológiai Tanszékének docense szerint a tanulmány több ponton támadható. Bár nem olvasta Lynn professzor munkáját, az mindenesetre gyanús az egyetemi tanárnak, ha egy nemzetnek nem 100 pont az átlaga.

Az IQ-teszt sajátossága, hogy csak egy meghatározott kultúrkörnyezetben alkalmas az összehasonlításra, nincs értelme ugyanazt a tesztet elvégeztetni Szerbiában és Svájcban. A meghatározott környezetben elvégzett kutatás átlaga pedig csak 100 pont lehet, hiszen pont ez a módszertan lényege: a középpont a száz, ehhez képest mérik a többiek eredményét. Ha eltérő környezetben végzik el ugyanazt a tesztet, az eredmény értékelhetetlenné válik. Mérő László példaként hozta fel, hogy az amerikai tesztben szerepel egy kérdés arról, hogy merre található a legközelebbi adóhivatal, Magyarországon ez fel sem merült.

A docens elmondta azt is, hogy a 100-as IQ csak a középpont, ami nem azt jelenti, hogy a legtöbb embernek ekkora az intelligenciahányadosa. Olyan ez mint a magasság: ha azt mondjuk, hogy a magyar ember átlagosan 175 centis, az nem jelenti egyben azt is, hogy a legtöbb magyar ekkora. Meghatározhatjuk az átlagos eltérést, mondjuk plusz-mínusz nyolc centit, ami azt jelenti, hogy a tipikusan alacsony magyar 167 centis, a tipikusan magas magyar meg 183. Összességében a 167 centi és a 183 sok szempontból tipikusabb magasság, mint a 175, és valahogy így van ez az intelligenciahányadossal is.

Környezetfüggő

Az extrém magas vagy alacsony IQ mérésére az ismert teszt egyébként nem alkalmas, hiszen az csak 70 és 135 pont között mér pontosan, szerencsére ebbe az intervallumba belefér az emberiség 95 százaléka.

Az intelligenciahányados valójában azt mutatja meg, hogy a környezete mennyire tartja intelligensnek az egyént, ami egyébként utal arra is, hogy mennyire képes a tesztalany eligazodni az őt körülvevő világban. Megfigyelhető, hogy ha valaki kultúrát vált, a hányadosa 5-10 pontot esik új környezete szerint.