Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Génblokkolással gyógyítható az elhízás

2002.10.31. 12:10
Egy biotechnológiai cég azonosított egy újabb, elhízásért felelős gént. Bár korábban már több hasonló gént is találtak, a HOB1 felfedezése jelentősebb lehet a korábbiaknál, mivel a cég népességfelméréses vizsgálattal, emberekben azonosította azt, nem pedig állatkísérletek során. A gén felépítése olyan, hogy viszonylag könnyen kifejleszthető olyan gyógyszer, mellyel eredményesen kezelhető lenne ez a betegség.
A Myriad Genetics nevű biotechnológiai cég bejelentette, hogy talált egy újabb olyan gént, mely felelős lehet az elhízásért. A felfedezés jelentősebb lehet, mint a korábbi "kövérség-gének" azonosítása, mivel a Salt Lake City-ben található cég egy viszonylag zárt populációban vizsgálta a gén előfordulását, nem pedig állatkísérletek során. Ez utóbbiaknak ugyanis sokszor nincsen gyakorlati haszna emberek esetében, írta a Reuters.

Homogén népesség

A Myriad több száz családon végzett genetikai vizsgálatot a genetikailag viszonylag homogén népességű Utahban. Számos család már nemzedékek óta itt él, génállományuk így kevésbé változatos, ezért a kutatóknak jóval egyszerűbb volt a mutáns génnel rendelkezőket kiszűrni úgy, hogy egy családon belül összehasonlították azoknak a DNS-ét akik el voltak hízva és azokét akik nem.

A gén azonosításával a cég egyúttal egy fontos molekuláris összefüggést is feltárt az elhízás és a cukorbetegség között.

A túlműködést kell kompenzálni

A HOB1 jelű gén struktúrája olyan, hogy viszonylag könnyen kifejleszthető olyan gyógyszer, mellyel eredményesen kezelhető lenne az elhízás. A Myriad hasonló népességfelmérést alkalmazott az elmúlt években, hogy megtalálja az emlő- és a petefészekrákot okozó génmutációkat.

Bár a fenti betegségeket okozó BRCA1 és a BRCA2 nevű gének ellen igen nehéz lenne gyógyszereket kifejleszteni, felfedezésük mégis hasznos diagnosztikus eszköz. Azok, akiknél ezek a gének sérültek, jóval nagyobb eséllyel betegedhetnek meg emlő- vagy petefészekrákban.

A cég szerint a BRCA génekkel ellentétben az elhízás génjének a struktúrája olyan, hogy működése befolyásolható lenne egy kis molekulájú hatóanyaggal. Azért is könnyebb ilyen gyógyszerek előállítása, mert a gén túlműködését kell kompenzálni, ez pedig jóval egyszerűbb, mint az alulműködő gének serkentése.

Magas arány

A felfedezés csak az első lépés a HOB1 gén és az elhízás közötti kapcsolat kutatásában. A Myriad megállapította, hogy a gén egy bizonyos protein túltermelésében játszik szerepet, de azt még nem tudják, hogy magának a proteinnek pontosan mi a feladata. Azt sem tudják még pontosan, hogy a HOB1-gyel rendelkezőknek pontosan hány százaléka küzd az elhízással, de az arány valószínűleg magas.

"Jókora munka áll még előttünk, mire megértjük, hogy a génmutáció milyen élettani folyamatok révén okoz elhízást" - mondta a cég szóvivője, William Hockett. - Nagyon korai szakaszban vagyunk és a klinikai tesztek még előttünk állnak. A Myriad szerepe valójában csupán annyi, hogy kifejleszti a gyógyszert, kimutatja a hatékonyságát, aztán leszerződik egy nagy gyógyszergyártó céggel"

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!