Vilhelmina
12 °C
28 °C

Indulhat az űrbe a hobbirakéta

2002.09.06. 12:14
Az amerikai légügyi hatóság megadta az engedélyt néhány lelkes világűr rajongónak, hogy még ebben a hónapban a világon elsőként fellőhessék saját készítésű rakétájukat. Biztonsági okokból a pontos dátumot nem lehet előre meghirdetni.
Szeptember második felében lesz a Nevada sivatagban a Civilian Space eXploration Team (CSXT) építette rakéta startja. A kereken 30 fős csapat tagjai közé elektronikai barkácsolók, rádióamatőrök és tudósok tartoznak. Az CSXT a honlapján közölte, hogy a repülésügyi hivatal mellett a közterületfelügyelet is zöld utat adott a kilövésnek.

100 km vs. 50 tengeri mérföld

1995 óta a lelkes megszállottak több kísérleti rajttal készültek az úttörő eseményre. A jelenlegi kísérletben végre meg szeretnék haladni a 100 kilométeres magasságot. Ez a pont számít a legtöbb országban a világűr határának, míg az USA-ban ugyanezt 50 tengeri mérföldre (92,6 km) taksálják.

A lelkes amatőr űrkutatók terve szerint az öt méter hosszú és 230 kilogrammot nyomó rakétát szilárd hajtóanyagú, saját építésű hajtóművükkel lövik fel. A csoport adatai szerint ez a legnagyobb amatőrök által épített ilyen jellegű hajómű. Ennek segítségével a lövedék 15 másodperc alatt túllépi a hangsebesség ötszörösét. Ha minden rendben folyik, másfél perccel a rajtot követően már el is éri a világűrt.

Bárki elérheti a világűrt

A rakétát szintén saját építésű repülési elektronika vezérli, amely nagyrészt amatőr rádiós alapokra épül. A csapat ezzel akarja bebizonyítani, hogy a világűrt szinte bárki képes elérni.

A világűr meghódításának dokumentálását sem mulasztják el, ennek érdekében a szerkezet 110 kilométeres ballisztikus pályája csúcsán színes élő képeket közvetít a Földre. A légkörbe való visszaérkezésnél a rakéta két darabra esik, és külön-külön ejtőernyővel landol majd.

Fő a biztonság

A világűr meghódításának első kísérletét júniusban az erős szél megakadályozta. A repülésügyi hivatal előírta, hogy a kilövés pontos dátumát biztonsági okokból csak az újabb kísérlet előtt röviddel szabad nyilvánosságra hozni.

Ha sikeres lesz a rakétakísérlet, az CSXT-t alapító Ky "Rocketman" Michaelson egykori kaszkadőr és társai legközelebb egy műholdat szeretnének fellőni. Legfontosabb céljuk azonban az X Prize elnyerése. Ebben a versenyben 10 millió dollárt ajánlottak fel az első magán űreszköz készítőjének, aki embert is képes a világűrbe juttatni. Az egyik fontos szempont, hogy a járműnek újra felhasználhatónak kell lennie.