Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Indulhat az űrbe a hobbirakéta

2002.09.06. 12:14
Az amerikai légügyi hatóság megadta az engedélyt néhány lelkes világűr rajongónak, hogy még ebben a hónapban a világon elsőként fellőhessék saját készítésű rakétájukat. Biztonsági okokból a pontos dátumot nem lehet előre meghirdetni.
Szeptember második felében lesz a Nevada sivatagban a Civilian Space eXploration Team (CSXT) építette rakéta startja. A kereken 30 fős csapat tagjai közé elektronikai barkácsolók, rádióamatőrök és tudósok tartoznak. Az CSXT a honlapján közölte, hogy a repülésügyi hivatal mellett a közterületfelügyelet is zöld utat adott a kilövésnek.

100 km vs. 50 tengeri mérföld

1995 óta a lelkes megszállottak több kísérleti rajttal készültek az úttörő eseményre. A jelenlegi kísérletben végre meg szeretnék haladni a 100 kilométeres magasságot. Ez a pont számít a legtöbb országban a világűr határának, míg az USA-ban ugyanezt 50 tengeri mérföldre (92,6 km) taksálják.

A lelkes amatőr űrkutatók terve szerint az öt méter hosszú és 230 kilogrammot nyomó rakétát szilárd hajtóanyagú, saját építésű hajtóművükkel lövik fel. A csoport adatai szerint ez a legnagyobb amatőrök által épített ilyen jellegű hajómű. Ennek segítségével a lövedék 15 másodperc alatt túllépi a hangsebesség ötszörösét. Ha minden rendben folyik, másfél perccel a rajtot követően már el is éri a világűrt.

Bárki elérheti a világűrt

A rakétát szintén saját építésű repülési elektronika vezérli, amely nagyrészt amatőr rádiós alapokra épül. A csapat ezzel akarja bebizonyítani, hogy a világűrt szinte bárki képes elérni.

A világűr meghódításának dokumentálását sem mulasztják el, ennek érdekében a szerkezet 110 kilométeres ballisztikus pályája csúcsán színes élő képeket közvetít a Földre. A légkörbe való visszaérkezésnél a rakéta két darabra esik, és külön-külön ejtőernyővel landol majd.

Fő a biztonság

A világűr meghódításának első kísérletét júniusban az erős szél megakadályozta. A repülésügyi hivatal előírta, hogy a kilövés pontos dátumát biztonsági okokból csak az újabb kísérlet előtt röviddel szabad nyilvánosságra hozni.

Ha sikeres lesz a rakétakísérlet, az CSXT-t alapító Ky "Rocketman" Michaelson egykori kaszkadőr és társai legközelebb egy műholdat szeretnének fellőni. Legfontosabb céljuk azonban az X Prize elnyerése. Ebben a versenyben 10 millió dollárt ajánlottak fel az első magán űreszköz készítőjének, aki embert is képes a világűrbe juttatni. Az egyik fontos szempont, hogy a járműnek újra felhasználhatónak kell lennie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?