Viola
-5 °C
-2 °C

Fellőtték a leggyorsabb brit rakétát

2002.09.26. 13:45
Brit rakétaépítő mérnökök sikeres kísérletet hajtottak végre a Nevada állambeli Black Rock sivatagban a saját fejlesztésű Deimos-Odyssey hibrid hajtóanyagú rakétájukkal. Elmondásuk szerint ez a Nagy-Britanniában valaha készült legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb rakéta, beleértve a katonai típusokat is.
Bár egy kisebb meghibásodás miatt nem sikerült megdönteni a fejlesztőcsoport saját 10700 méteres magassági rekordját, az új típusú rakéta 7600 méter magasra emelkedett, és számos kategóriában rekordot ért el.

A kutatók elmondása szerint ez a Nagy-Britanniában valaha készült legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb rakéta. A repülése során elérte az óránkénti 1600 kilométeres sebességet, és ezzel a leggyorsabb brit rakétává vált.

"A következő kitűzött célunk a világűr elérése" - nyilatkozta a BBC-nek Ben Jarvis, a Mars rakétafejlesztő csoport (Mars) képviselője a Nevada sivatagból, műholdas átvitel segítségével.

A legerősebb hibrid

Deimos-Odyssey
A Deimos-Odyssey úttörő szerepet vállal több tekintetben, hiszen ez a legnagyobb brit építésű rakéta, a katonai típusokat is beleértve. A burkolata alatt pedig a valaha épített legerősebb brit hibrid üzemanyagú rakétahajtómű lapul.

A hibrid hajtómű a szilárd és a folyékony hajtóanyag elegyét alkalmazza, kombinálva ezzel a folyékony hajtóanyag jobb adagolhatóságát illetve a szilárd hajtóanyag erejét és hatékonyságát.

A rakéta kilövése után néhány apró műszaki gond merült fel, emiatt nem sikerült elérni az előre kitűzött legnagyobb magasságot. A rakétaépítők mégis lelkesen ünnepelték, hogy 7600 méterre tudták emelni a hibrid hajtóanyagú rakéták magassági rekordját.

Két darabban landolt

A fedélzeten elhelyezett érzékelők rögzítették, ahogy a brit fejlesztésű B4 hibrid rakétamotor a 15 másodperces működése során 1600 km/h fölé gyorsította a szerkezetet. Egyébként minden ejtőernyő problémák nélkül kinyílt, és biztonságban landolt a rakéta két darabja.

Ben Jarvis elmondása szerint a rakétájuk berendezései közül több a lehető legfejlettebb volt. A műszerek közé tartozott két videorendszer, nagyfelbontású képeket közvetítve a repülés alatt, illetve egy GPS helymeghatározó rendszer három számítógéppel megtoldva, a magasság, sebesség és más adatok rögzítésére.

Az űrbe törnek

A kutatók következő célja a világűr elérése lesz. Független csoportként elsőként szeretnének a Föld légkörét elhagyó rakétát építeni. "Bár ez alkalommal nem döntöttük meg a saját magassági rekordunkat, mert részben elveszett a rakéta orra a kilövésnél, a repülés remekül sikerült. Az is komoly fegyvertény, hogy az új típussal a brit építésű rakéták között a második legjobb magassági értéket értük el" - mondta Ben Jarvis.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!