Valér
-2 °C
0 °C

Tizenöt hódot engedtek szabadon Tiszalúcnál

2002.10.30. 16:09
A WWF Magyarország hód-visszatelepítési programja keretében tizenöt hódot engedett szabadon a mai napon a Tiszalúci Holt-Tiszánál. Az óvilág legnagyobb termetű rágcsálója a XIX. század második feléig Magyarország ártéri erdeinek gyakori lakója volt, ám a mértéktelen vadászat és élőhelyének csökkenése miatt több mint egy évszázadra eltűnt hazánk élővilágából.
A Közép-Tisza vidékére ma visszatelepített eurázsiai hódok (Castor fiber) a bajorországi ártéri erdőségekből érkeztek, ahol a szakemberek tizenöt állatot fogtak be, három családot és egy párt. A WWF Magyarország közleménye szerint ez a tizenöt állat is hozzájárul ahhoz, hogy ha a hódok visszatelepítése, természetes bevándorlása és szaporodása sikeresen folytatódik, a magyarországi hódállomány stabilizálódjon, és körülbelül ötszáz egyedből álló, önfenntartó állomány alakuljon ki a következő évtizedekben.

Ősszel telepítenek

A WWF Magyarország 1996 óta szinte már hagyományszerűen, minden ősszel 10-15 egyedet telepít vissza Magyarország különböző területeire. Kezdetben Gemencre és a Fertő-Hanság vidékére érkeztek a hódok, tavaly óta pedig, az élőhely-felmérést és -értékelést követően a Tisza mentén folytatják a visszatelepítést a természetvédők.

A mostaniakkal együtt eddig összesen 82 egyedet hoztak Németországból Magyarországra, a hazánkban élő hódok száma a legújabb becslések szerint jelenleg 100-120-ra tehető. Az eddigi telepítések helyszínein folyamatos hazai jelenlétükre és szaporodásukra utaló jeleket figyeltek meg a szakemberek: a kotorékok, hódvárak, élelemraktárak és rágásnyomok mind arra utalnak, hogy jól érzik magukat nálunk a hódok. Ám a létszámnövekedés nem csak a hazai telepítéseknek köszönhető, hanem annak is, hogy a környező országokba párhuzamosan telepített állatok egy része átvándorolt hozzánk, például a Zala menti térségekbe és a Szigetközbe.

A visszatelepítés jövőre folytatódik a Tisza további szakaszain, ha a szakemberek újabb, a hódok számára alkalmas élőhelyeket találnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!