Benedek
-4 °C
5 °C

Kőolajtermeléssel csökkenthető az üvegházhatás

2005.12.14. 10:15
Oda kell visszatölteni a széndioxidot, ahonnan jött. Így nemcsak a globális felmelegedést okozó gázoktól szabadulhatunk meg, hanem a mészkőképződést és a kőolajtermelést is fellendíthetjük.

Energiaügyi szakértők szerint 2020-ban már tízmilliárd tonnányi széndioxidot juttat az emberiség a légkörbe, és a megnövekedett légszennyezés által okozott üvegházhatás a Föld átlaghőmérsékletét több mint öt fokkal megemelheti. Ez javarészt az irdatlan mennyiségű fosszilis energiahordozó elégetése miatt van.

Erre az égető problémára talált megoldást egy nemzetközi kutatócsoport: ötmillió tonnányi széndioxidot nyomtak le a kanadai Saskatchewan közelében található Weyburn olajmező földalatti üregeibe, a már kitermelt olaj helyére. A kísérlethez szükséges gonosz gázt egy közeli erőműtől kapták.

Helycserés

Pumpálás közben arra jöttek rá a tudósok, hogy odalent eközben megnő a nyomás, és így több olajat tudnak ki kipréselni. Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának becslései szerint a kísérleti olajmező készletének kimerülési ideje húsz évvel kitolódik. A módszerrel csak Nyugat-Kanadában sok milliárd hordóval több olajat termelhetnek ki, és a kétszázmillió autó egy éves széndioxid-termését lehetne eltüntetni.

Nem mindegyik olajmezőből lehet jó széndioxid-temető, eddig csak üledékes kőzetben értek el sikereket. A Pacific Northwest National Laboratory kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a széndioxid bazaltban is nagyszerűen tárolható, és plusz előnye is van: a gáz másfél év alatt szilárd mészkővé alakul át, azaz esélye sincs a kiszabadulásra.

Washington állam bazaltos hegységeiben elegendő hely van arra, hogy az Egyesült Államok összes szénerőműnek húsz év alatt keletkező széndioxid-kibocsátását elraktározzák.

Kémény nélkül

Az amerikai energiaügyi minisztérium egyéként a FutureGen kezdeményezés keretében - sok milliárd dollárból - 2013-ra létrehoz egy nulla kibocsátású szénerőművet, és ebben valamilyen olcsó széndioxid-tároló technológiát akarnak használni, talán éppen a most bemutatottat.