Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

India is a Holdra megy

2007.06.01. 16:50
Japán mellett Indiával szemben is éleződik Kína versenye. Vajon ki jut végül hamarabb a Holdra?

Miközben Kína várhatóan még ebben az évben az űrbe juttatja Chang'e-1 nevű Hold-szondáját, India bejelentette, hogy 2008 áprilisában már ő is képes lesz hasonlóra.

Az érdeklődés közös

A két Hold-program bizonyos értelemben kiegészíti egymást: a kínai kutatók azt hangsúlyozzák, hogy a Chang'e-1 célja a Hold geokémiájának pontosabb megismerése, India pedig a háromdimenziós feltérképezésre fókuszál.

Az a lehetőség viszont, miszerint a Hold gazdag hélium-3-lelőhely lenne, mindkét országot érdekli. (A hélium-3 jó üzemanyag a fúziós erőműveknek.)

Vannak ellenvetések

Civil szervezetek ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy India, ahol a világ szegényeinek jelentős hányada él, dollármilliókat költ űrprogramokra.

Manmohan Singh, India miniszterelnöke szerint viszont fontos, hogy az alapvető problémák mellett a tudománnyal is foglalkozzanak. Szerinte ugyanis globalizálódott világunkban a tudományos és technikai ismeretek alapvetően meghatározzák egy ország hatalmát és státuszát.

Folytatás következik

A kínaiak a Chang'e-1 fellövése után további szakaszokat is terveznek, köztük egy olyan missziót, amely szikla- és földmintákat hozna a Földre.

Néhány év múlva pedig mindkét ország embert küldene a Holdra.