Vilhelmina
12 °C
28 °C

A Holdba csapódhat a visszatért űrszemét

2002.09.18. 09:40
Szeptember első napjaiban a csillagászok egy céltalanul keringő objektumra figyeltek föl a világűrben. Először a Föld mellé szegődött apró holdnak nézték, később a J002E3 számmal ellátott gazdátlan törmelék lett belőle. A feltételezések szerint az objektum az űrkutatás múltjából származik. Egészen pontosan az 1969-ben fellőtt Apollo 12-t szállító Saturn IVB rakéta felső fokozatáról lehet szó, melyet a használat után sorsára hagytak.
Bár a kutatók még dolgoznak a J002E3 várható röppályájának előrejelzésén, az első eredmények alapján nem lehet kizárni, hogy a kiszolgált űreszköz jövőre a Holdra zuhan. Ennek esélye most 20 százalékra tehető, de még változhat, ha több adatot sikerül gyűjteni a J002E3 pontos útvonaláról.

Ha bekövetkezne a becsapódás, az Apollo program holdraszálló egységei által hátrahagyott műszerek segítségével a kutatók értékes mérési adatokhoz juthatnak.

Kitették a dobozokat

A Holdra szálló második egység, majd pedig a további expedíciók tagjai a landolás után helyezték ki az Apollo holdfelszíni kísérleti csomagokat (ALSEP). A szétszórtan elhelyezkedő berendezések értékes tudományos adatokat szolgáltattak például a felszínen talált anyagok elemzésével és a Hold mágneses mezejének mérésével.

A nukleáris energiacella által táplált egységek részét képezték a passzív szeizmográfok is. Az ezekkel végzett Passive Seismic Experiment (passzív szeizmikus kísérlet) négy igen érzékeny szeizmográffal mérte a Hold felszínén jelentkező vibrációkat, a szabad oszcillációt és a talaj hajlása képében jelentkező árapály jelenséget.

A kísérletek során használt elektronika az ALSEP központi egységében kapott helyet. Hővédő pajzs óvta a szenzort és a körülötte levő talajfelszínt a holdbeli éjjelek és nappalok szélsőséges hőmérsékleti viszonyaitól.

Spórolásból mindet kikapcsolták

ALSEP
Ezeket a szeizmográfokat a természetes holdrengések lökéshullámainak érzékelésére szánták. Szintén képesek voltak jelezni az Apollo programok idején az emberkéz alkotta űreszközök Holdba csapódását. Szándékosan így végezte a használat után néhány holdraszálló modul és az űrhajósokat a Holdig repítő Saturn IVB rakéta kiégett fokozata.

Az ALSEP dobozokkal van még egy bökkenő: 1977 szeptemberében takarékossági megfontolásokból kikapcsolták őket. A kérdés az, hogy sikerülhet-e a berendezéseket reaktiválni.

Az utolsó ember a Holdon

"Ha úgy találjuk, hogy sikerül az ALSEP-ekbe életet lehelni, és mérni velük a Saturn fokozat becsapódását, az hatalmas tudományos eredménynek számítana" - jelentette ki a Space.com-nak Harrison Schmitt, az Apollo 17 egykori űrhajósa. A professzionális geológus volt az utolsó ember, aki 1972 decemberében a Holdon járt.

Harrison Schmitt az utolsó ember a holdon
Schmitt a The Moon Beyond 2002 konferencián tartott előadásában azt javasolta, hogy a NASA vizsgálja meg az Apollo 12, 14, 15 és 16-ról származó ALSEP hardvereszközök aktiválásának lehetőségét. Ez attól függhet, mekkora költséggel milyen sokáig tudnának a berendezések működni.

Schmitt szerint az Apollo 17 szeizmográfjára kár is volna számítani, mert teljesen félre volt tervezve, és újonnan sem volt képes ilyen típusú adatok biztosítására. Viszont a holdbeli ALSEP hálózat újraélesztése felérne egy tudományos bónusszal. Mindig megvan a lehetőség arra, hogy újabb méretes objektumok becsapódása útján a mainál sokkal jobban megérthessük a Hold belső struktúráját, mondta Schmitt.

A Földről is mérni lehetne

A múltban a Saturn V-ök felső fokozatát energiaforrásnak használva az ALSEP szeizmográfok hálózata a Hold több részéről szolgáltatott pótolhatatlan adatokat a kéreg és a köpeny felépítéséről.

Az egykori űrhajós szerint jómaga és más holdkutatók a rakétafokozat várható becsapódása miatt komolyan vizsgálják az ALSEP felélesztésének kérdését. Eközben a NASA Jet Propulsion laboratóriumának egyik kutatója azt nyilatkozta, hogy esetleg a földi telepítésű infravörös érzékelők is képesek lesznek észlelni a becsapódást, ha az a Hold Föld felé fordított oldalán következik be.