Edit
15 °C
29 °C

Kiszáradóban a Holt-tenger

2001.08.09. 09:20
Ötven év múlva el fog tűnni a Holt-tenger - figyelmeztetnek jordániai környezetvédők. A vízszint most évente egy méterrel csökken. Ha a tenger vize továbbra is ilyen veszélyes mértékben fogyatkozik, a Föld legmélyebben fekvő vízfelülete 2050-re teljesen eltűnik.
Jordánia és Izrael lakosságának növekvő vízfelhasználása következtében egyre kevesebb víz jut a Holt-tengerbe. A növekvő turizmus is csak fokozza a vízhiányt - mondta el a BBC tudósítójának Abdul Rahman, a Közel-Kelet Földjének Barátai (FOEME) környezetvédelmi szervezet tagja.

Fürödni tilos!

A legnagyobb problémát a Jordan folyó vizének mezőgazdasági és ipari célú kiemelése jelenti. A tenger utánpótlását jelentő folyó vízhozamának jelenleg 90 százalékát használják fel. A Holt-tenger kiszáradását több tény is bizonyítja. Míg 40 évvel ezelőtt a Jordan völgyében több mint 80 kilométeres vízfelület terült el, ma a tenger legnagyobb kiterjedése már alig 50 kilométer.

Az Ein Gedi fürdőhely például még 15 évvel ezelőtt is a tenger partján feküdt, de időközben egy kisvasút szállítja a fürdővendégeket a több száz méternyit visszahúzódott vízhez.

Hogy a Holt-tenger ne legyen hű ilyen hamar a nevéhez, a jordán környezetvédelmi szervezet az UNESCO védelme alá kívánja helyezni, mint a Föld kulturális örökségét. Ezzel egyidőben kidolgozzák a régió megmentési tervét is.

A Holt-tenger 417 méterrel a világtengerek szintje alatt fekszik. Vagyis a partvidéke a Föld legmélyebben fekvő területe. Mivel a tenger lefolyástalan, a folyók vizével érkező sók és ásványok számára zsákutca. Így a vize évezredek alatt a tengervíznél tízszer sósabbá vált, a belemerítkező ember például minden erőlködés nélkül lebeg a felszínén.