Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Homokból termelnének energiát

2003.08.25. 10:57
Bár a kőolajmezőket mindinkább kizsarolják, továbbra is a sivatagi országok lesznek a leggazdagabbak energiaforrásban, ha a gyakorlatban is felhasználhatóvá válik egy most szabadalmaztatott német eljárás, amelynek lényege: energiát termelni a homokból.
Németországban nagy szenzációt keltett dr. Norbert Auner, a frankfurti Goethe egyetem professzorának bejelentése, hogy szabadalmaztatott egy olyan új eljárást, amellyel a világszerte mindenütt tömegesen található homokból, kavicsból és murvából energiát lehet nyerni - írja a der Petrograph című folyóirat.

Elégetnék a szilíciumot

Az 51 esztendős professzor szerint a homokból - ami kémiailag szilícium-oxid - környezetkímélő módon lehet a számítógép-chipek és a szilikonféleségek alapanyagát képező szilíciumot előállítani. Ott, ahol a csúcsidőszakokon kívüli időszakokban nehezen tárolható energia termelhető a szél-, napenergia-, vízi- és földhő-generátorokban, a homokból olcsón lehet szilíciumot előállítani. A szilícium pedig egyszerűen szállítható és tárolható a csúcsidőszakokban felhasználásáig.

Ha aztán szükség van az energiára, a szilícium oxigén jelenlétében ugyanúgy elégethető, mint a kőolaj, vagy a földgáz, s hőjével már működtetni lehet a hőerőművek gőzturbináit. Sőt, a szilícium a légkörben bőségesen rendelkezésre álló nitrogénben is elégethető. A folyamat során a "kiégett" szilícium - afféle salakként - visszaalakul homokká, s ráadásul a folyamat során nem keletkezik a légkört veszélyeztető széndioxid sem.

Még tesztelik

A gyakorlatban még bizonyításra váró módszer fontos közbenső fázis lehet a nem mindig a szükséges időszakokban újratermelődő természeti energiák (víz, szél, napsugárzás, földhő) tárolásában. De önálló energiatermelőként is felválthatja a fogyó, amellett környezetkárosító szénhidrogéneket, a kőolajat és a földgázt.