Olivér
5 °C
8 °C

Az éneklő homokdűnék nyomában

2006.07.03. 12:00
A hangot kibocsátó homokdűnék némelyike csak halkan susog, mások viszont olyan hangosan dübörögnek, hogy Marco Polo világutazó annak idején harci dobok hangjaként és csatazajként írta le a jelenséget. Francia kutatók szerint milliárdnyi szinkronban rezgő homokszem okozza a jelenséget.

Az éneklő homokdűnék rejtélye évszázadok óta nem hagyja nyugodni a kutatókat. A talányt fokozza, hogy az egész világban alig néhány tucat ilyen dűnét találni.

A francia Paris-VII egyetem CNRS kutatóintézetének munkatársai a Physical Review Letters tudományos szaklapban kísérletet tesznek a jelenség fizikai hátterének feltárására. Eszerint világossá vált, hogy az alacsony frekvenciájú morgó éneket homoklavinák váltják ki.

Lassan haladó lavina

A Stephane Douady fizikus vezette kutatócsoport laborkísérletekben igazolta, hogy a hangokat a szél által rezgésbe hozott milliónyi homokszem okozza. A lassan mozgó homoklavinákban a szemcsék rezgésbe kezdenek, és olyan hanghullámokat keltenek, amelyek a mozgási sebességtől függenek.

Ha a szemcsék szinkronban rezegnek, a hang felerősödik. Természetes körülmények közt a zaj elérheti a 100 decibelt is, vagyis vetekedik egy autó kürtjének hangjával. A dűne okozta zaj kilométerekkel távolabb is hallható lehet, emlékeztet az APA hírügynökség.

A francia kutatók a kísérletsorozat során tudták bizonyítani, hogy a homok nedvességtartalma, a szemcsék formája és a felszínt lazán rögzítő agyagos réteg szerkezete döntő szerepet játszik abban, hogy a homokszemcsék szinkronban tudnak rezegni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?