Judit
2 °C
7 °C

Fejformától függ a nyugodt álom

2002.01.09. 10:10
Amerikai kutatók szerint nemcsak testsúlyhoz és életkorhoz köthető a horkolási hajlam, hanem fejformához is. A Case Western Egyetem kutatóinak felmérése szerint a kerek fejű emberek jóval hajlamosabbak a krónikus horkolásra, mint a hosszúkás fejű egyedek.
Általános orvosi vélemény, hogy a krónikus horkolás főleg az idősebb, túlsúlyos férfiaknál jelentkezik. A Case Western Reserve University (CWRU) tudósai azonban nem álltak meg itt: fejforma szerint osztályozták azokat a betegeket, akik krónikus horkolástól szenvedtek. A Sleeping and Breathing című nemzetközi fogorvosi szakfolyóiratban megjelent kutatási adataikból az derült ki, hogy a kerek fejű személyek sokkal hajlamosabbak az éjszaka csöndjét horkolással felverni, mint a vékony, hosszúkás arcúak.

A horkolás kialvatlanságot és magas vérnyomást okoz

Az alvási apnoe szindróma, vagyis a krónikus horkolás közismert betegség. Nem kíméli a hírességeket sem: Churchill és Mussolini éppúgy hírhedt horkoló volt, mint például Roosevelt. A problémától szenvedők általában igen erősen horkantanak egyet, majd hosszú ideig nem vesznek levegőt, mivel a szájüreg hátsó része blokkolja a levegő áramlását. Miután ettől a vér oxigénszintje esni kezd, egy kicsit "felébrednek", vesznek egy nagy levegőt, aztán kezdődik az egész elölről. Egy éjszaka akár kétszázszor is szünetelhet a levegő áramlása, és nem ritka, hogy két percnyi időre is leáll a lélegzés. Az eredmény: reggeli fáradság, napközbeni aluszékonyság. Ismert, hogy a krónikus horkolástól szenvedőknek magasabb a vérnyomásuk is.

Arcberendezésre alapozott rizikóindex

A CWRU kutatásának első fázisában a hatvan krónikus horkoló koponyaformáját vizsgálták, összehasonlítva őket hatvan olyan emberével, akik nem szenvedtek ettől a betegségtől, illetve nem voltak légzési problémáik. Mark Hans, a CWRU kutatásvezetője elmondta, hogy a vizsgálat során az arc 25 különböző részét vették górcső alá. Megmérték az elülső fogak és a nyelőcső távolságát, az orrhegy és az orrjárat vége közti hosszúságot, valamint az arcsont és az állkapocs közti távot. Ebből alakították ki az úgynevezett kraniofaciális rizikó indexet (CRI). Emellett természetesen a páciens korát, és a testtömeg indexét is figyelembe kellett venniük.

A második fázisban az egyik kutató, akinek nem voltak információi a vizsgáltak horkolási szokásairól, a CRI-t alkalmazta arra, hogy megállapítsa, kinek van alvási apnoe-ja, és kinek nem. A meglepő eredmény pedig az volt, hogy a fejformaadatok alapján a páciensek 75 százalékáról meg tudta állapítani, hogy krónikus horkolók.

Ez mind szép és jó, mondhatnánk, de mi haszna van? A fejforma nem tipikusan az a dolog, amin változtatni lehet. Mark Hans szerint azonban ez nem így van: a CRI ismeretében új lehetőségek tárultak fel, amivel az éjszakai koncertezést csendes álommá lehet változtatni.

A hangerő fokozatai
Mindenki horkolt már kisebb-nagyobb mértékben élete során, de nem minden eset tekinthető kórosnak. A ritkán jelentkező, enyhe horkantásoktól az egész házat betöltő, falrengető robajig négy fokozatot különböztethetünk meg.

Enyhe: csak esetenként jelentkezik, főképpen akkor, ha valaki a hátán fekve alszik, és túl fáradt, illetve alkoholt fogyasztott vagy sokat evett.
Mérsékelt: bárhogyan fekszik is az érintett személy, rendszeresen és gyakran jelentkezik a horkolás.
Komoly: bármely testhelyzetben történő, egész éjjel tartó, hangos horkolás, amely még egy-két szobával odébb is hallható.
Súlyos: igen hangos horkolás, független az alvás közbeni testhelyzettől, és az egész házban jól hallható.

Forrás: Vital.hu

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?