Valér
-2 °C
0 °C

A hormonkezelés növeli a rák kockázatát

2002.07.11. 16:16
Közvetve több millió amerikai nőt érinthet az amerikai kutatóknak az a keddi döntése, amely azonnali hatállyal felfüggesztette a széles körű kísérleti hormonpótló kezeléseket. A kutatás alanyai egészséges, menopauzába ért nők voltak, akik a kombinált ösztrogén- és progeszteronkezelés nyomán nagyobb eséllyel kaphatnak rosszindulatú mellrákot. Az USA szív-, tüdő- és érrendszer-kutató intézete a szívkoszorúér-betegségek, az agyvérzés és a tüdőembólia kockázatának emelkedését is kimutatta.
A túl nagy kockázatok miatt leállították az Egyesült Államokban a legnagyobb hormonpótlási kutatást. A Women´s Health Initiative (WHI) több ezer, 50 és 79 év közötti nő bevonásával végezte a vizsgálatokat. A szervezet vezetője azzal indokolta a lépést az amerikai orvosok egyesületének lapjában (JAMA), hogy a hormonkezelés hátrányai jelentősen meghaladták a várható előnyöket.

Hatmillió nőt érint

A kutatás lezárását eredetileg 2005-re tűzték ki. A WHI oldalain részletesen felsorolják a vizsgálatok megszakításához vezető okokat. A tartós hormonkezelés váratlan leállítása az USA-ban mintegy 6 millió nőt érinthet - emlékeztet a CNN -, akik a legkülönbözőbb okokból szednek hosszabb-rövidebb ideig hasonló készítményeket.

A szívrohamok csökkenését várták

A vizsgálatok közel 16 ezer résztvevője mintegy 40 egészségügyi központban több mint öt éven keresztül kapott hormonokat, ösztrogént és progeszteront. A változás korbába ért nők kezelésénél gyakran alkalmazott hormonterápiától a kutatók azt várták, hogy jelentősen csökkenthetik a szívrohamok és a szélütések számát.

Nőtt a rák és a szívrohamok kockázata

Kiderült azonban, hogy a kezelés éppen ellenkező hatást váltott ki, a résztvevők között mintegy harmadával növekedett a szívroham és az agyvérzés kockázata. A hormonnal kezelt nők körében a mellrákos esetek száma is 26 százalékkal magasabb volt. Viszont a kezelés csökkentette a csonttörések és a vastagbélrákos esetek számát.

Garnet Anderson, a seattle-i Fred Hutchinson rákkutató intézet szakértője közleményben tudatta, hogy a kísérleti kezeléseket azonnal leállították, amint világossá vált a megnövekedett egészségi kockázat. A csak ösztrogént kapott csoportban ezen a ponton nem lehetett kimutatni a mellrákos esetek megszaporodását.

Rövid távon hasznos lehet

Azok a nők, akik a Wyeth konszern által kifejlesztett hormonkészítményt szedik, készüljenek fel egy komoly beszélgetésre a kezelőorvosukkal, tanácsolta Jacques Rossouw, a WHI igazgatója. Véleménye szerint a hormonterápia a panaszok rövidtávú csökkentésére változatlanul használható, azonban a betegségek kialakulásának kockázatára gyakorolt hatását újból meg kell vizsgálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!