Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Kizárja a hőt az új ablaküveg

2003.06.24. 12:37
A fülledt levegőjű acél-üveg irodaépületek hamarosan jobban fognak hasonlítani a hűtőszekrényekre, mint a melegházakra. Ausztrál kutatók ugyanis kifejlesztettek egy ablaküveget, amely tökéletesen átereszti a napfényt, de a hő nagy részét kizárja.
Stefan Schelm és Geoff Smith a Sydney Műszaki Egyetemen kifejlesztettek egy olcsó polimert, amely két üvegtábla közé helyezve kizárja azokat a hullámhosszakat, amelyek felmelegítik a lakásokat és az irodákat. Ezek a fények a vörös fény alatti tartományban találhatóak. Az új anyag egy bizonyos szögből nézve homályos kékes árnyalatú; más irányból kissé zöldes, de teljesen átlátszó.

A hő 95 százaléka kint marad

A jelenlegi napsugárzást kontrolláló üvegbevonatok nagyon drágák és nem kimondottan ízlésesek. A drágább változatokban vékony ezüstrétegek nyelik el az infravörös sugárzást, az olcsóbbakban ugyanezt a feladatot különböző színezőanyagokkal vagy festékekkel oldják meg. Ezek szétszórják a napfényt, és homályos füstös színűvé teszik az üveget.

Az új réteg kulcsfontosságú összetevője a lantán-hexaborid (LaB6), amely elnyeli az infravörös sugárzást. A 20-200 nanométer átmérőjű LaB6 szemcsék egy műanyag bevonatban találhatóak, amelyet két üvegtábla közé préselnek. A látható fény hullámhosszánál kisebb részecskék nem szórják szét erősen a napfényt, sőt, nagyon elszórtan találhatóak meg a műanyagban, amely ennek köszönhetően igen átlátszó marad.

Az anyag igen hatékonyan működik: amikor a hozzáadott réteg 0,02 százaléka LaB6, akkor az összes infravörös fény öt százalékát ereszti át, míg egy átlagos műanyag filmréteg esetében ez hetven százalék.