Natália
1 °C
7 °C

Veszélyben a hóvirág!

2002.03.06. 17:36
Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, itthon azonban védtelenek a tavasz első hírnökei. Az aluljárókban árult hóvirágok többsége természetvédelmi területről származik, ezt azonban lehetetlen bizonyítani. A WWF Magyarország nőnapi kampányában arra kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy nyilvánítsák védetté a hóvirágot. Az önkormányzatoktól az utcai, illegális virágárusítás betiltását kérik a környezetvédők, a férfiaktól pedig, hogy csak termesztett, virágbolti virágot vegyenek nőnapra.
A WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy évvel ezelőtt indította el Hagyd élni a vadvirágot! elnevezésű kampányát, melynek keretében tavaly több mint háromezer általános és középiskolába juttatuk el a kereskedelmi mértékű virággyűjtés következményeit bemutató kiadványunkat. Egy év elteltével is sok piacon és virágüzletben ott díszlenek a leggyakrabban árusított védett növényeket ábrázoló plakátok. Ám idén korán beköszöntött a tavasz és máris több millió szál virág esett a gyűjtők áldozatául. A legkritikusabb napok éppen most következnek, hiszen csak pár nap van hátra a nőnapig.

Zalában bírságolnak

A legtöbb eladásra kínált vadvirág Dél-Dunántúlról származik. Zala megyében a természetvédelmi hatóság évekkel ezelőtt elkezdte az ellenőrzéseket és bírságolásokat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának már megmutatkoznak az eredményei. A zalai városokban nagy mennyiségű védett növény idén nem került az árusokhoz.

Őrzik a termőhelyeket

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nőnap előtt rendszeresen ellenőrzik a mecseki és Dráva menti termőhelyeket. Mióta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő Csáfordi-erdőt tavaszonként őrzik, a látogatók csak gyönyörködnek a tavaszi tőzikés virágszőnyegben. Sajnos ennek ellenére sok védett növényt leszednek, a budapesti aluljárókban is gyakran védett májvirágok kéklenek a hóvirágcsokrok közepén.

Árfolyamok
A leggyakrabban árusított védett vadvirágok és eszmei értékük: csillagvirág fajok (2000 Ft), tavaszi tőzike (2000 Ft), májvirág (2000 Ft), szártalan kankalin (2000 Ft), kockásliliom (10 000 Ft), kakasmandikó (10 000 Ft), kornistárnics (10 000 Ft), árvalányhaj fajok (5000), erdei ciklámen (5000 Ft), törpe nőszirom (5000 Ft), kárpáti sáfrány (10 000 Ft).

A leggyakrabban árusított nem védett virágok: hóvirág, ibolya fajok, galambvirág.

Kétujjnyi hóvirág fejenként

A legvédtelenebbek a hóvirágok. Legalábbis Magyarországon. Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, ezt a szabályt a fegyelmezett osztrákok be is tartják. Szlovákiában a hóvirág védett növény, árusítása tilos. Igaz, a törvény betartásával szomszédainknál is baj van, a hóvirág gyakran megjelenik az árusoknál.

Magyarországon hiába sejthető, hogy a városokban árult hóvirágok jelentős része védett természeti területekről származik, maga a növényfaj nem védett, így bizonyítékok híján az árusokat már nem lehet felelősségre vonni. A természetvédők szerint ideje belátnunk, hogy a sűrűn lakott Kárpát-medencében más kapcsolatot kell kialakítanunk a természettel, mint mikor néhány ezer gyűjtögető ember lakta ezt a tájat.

Eltűnhetnek a virágok

Az erdők aljáról nem lehet büntetlenül "kitakarítani" a vadvirágokat. Vida Gábor akadémikus, a genetika professzora világosan megfogalmazta a mohóság következményeit: "A vadvirág a természetben nem csupán a mi gyönyörködésünket szolgálja. Szépsége, színe, illata a sokmillió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. Minél vonzóbb egy virág a beporzó rovar számára, annál nagyobb valószínűséggel lesz mag, és ezáltal új nemzedék belőle. A legszebb vadvirágok csokorba szedése ennek pontosan az ellenkezőjéhez vezet. A látványos fajok visszaszorulnak, csupán a kevésbé feltűnő, szélporozta fajok maradnak meg."

Virágot a virágboltból!

Ha azt akarjuk, hogy a hóvirág megmaradjon nekünk, mint a tavasz és a szerelem szép jelképe, a természetvédők szerint sürgősen megálljt kell parancsolnunk a faj "nagyüzemi" gyűjtésének. Ezért a WWF Magyarország kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy helyezze védelem alá a hóvirágot. Az önkormányzatokat arra kérik, hogy lépjenek fel az illegális utcai árusítás ellen. A férfiakat pedig arra kérik, hogy kedvesüknek, hölgyismerőseiknek se nőnapra, se máskor ne vásároljanak vadvirágot. Hóvirágot sem. Válasszák inkább a kertészetekben termesztett fajokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?