István, Vajk
17 °C
34 °C

Új gyorsteszt a méhnyakrák ellen

2008.09.22. 11:40
A fejlődő országok számára dolgoztak ki olcsó gyorstesztet a humán papillómavírus (HPV) jelenlétének megállapítására. Ez segíthet a nők méhnyakrákjának korai felismerésében például a kelet-kínai falvakban, ahol az erőforrások szerényen állnak rendelkezésre - írják a The Lancet Oncology című orvosi szaklapban kanadai kutatók.

A "careHPV" elnevezésű gyorsteszt a HPV 14, nagykockázatú típusának azonosítására alkalmas, körülbelül két és fél óra alatt, akár folyóvíz nélkül is. A tesztet minimális betanítás után bárki képes elvégezni. A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakoribb rákfajta világszerte. 300 ezer halálos áldozatot szed évente, 85 százalékban a fejlődő országokban. Az Európában és az Egyesült Államokban használt Pap-teszt felére csökkentette a halálozások számát. A hüvelyi kenetminta levétele és értékelése azonban nehézkes a világ kevésbé fejlett területein.

A gyorsteszt kipróbálásában 2388 nő vett részt Kína keleti részén. Ők saját maguk vettek kenetmintát, miután a szükséges eszközöket és útmutatást megkapták. Az adatokat ezután összevetették a nőgyógyászok által a helyszínen elvégzett kolposzkópiás vizsgálat eredményeivel. A kolposzkópia segítségével a méhnyakon és a környező szövetekben található esetleges elváltozásokat, rákmegelőző állapotot fedezhetik fel a szakemberek.

A kontrollvizsgálat azt mutatta, hogy a careHPV gyorsteszt 90 százalékos biztonsággal találta meg a rákmegelőző állapotot jelző sejteket. Azoknak a nőknek 84,2 százalékát negatívként értékelte a gyorsteszt, akiknél nem mutatott a kolposzkópia rákmegelőző állapotban lévő sejteket - közölte John Sellors az ontariói McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője. A programot a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.