Jenő
-2 °C
6 °C

Új gyorsteszt a méhnyakrák ellen

2008.09.22. 11:40
A fejlődő országok számára dolgoztak ki olcsó gyorstesztet a humán papillómavírus (HPV) jelenlétének megállapítására. Ez segíthet a nők méhnyakrákjának korai felismerésében például a kelet-kínai falvakban, ahol az erőforrások szerényen állnak rendelkezésre - írják a The Lancet Oncology című orvosi szaklapban kanadai kutatók.

A "careHPV" elnevezésű gyorsteszt a HPV 14, nagykockázatú típusának azonosítására alkalmas, körülbelül két és fél óra alatt, akár folyóvíz nélkül is. A tesztet minimális betanítás után bárki képes elvégezni. A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakoribb rákfajta világszerte. 300 ezer halálos áldozatot szed évente, 85 százalékban a fejlődő országokban. Az Európában és az Egyesült Államokban használt Pap-teszt felére csökkentette a halálozások számát. A hüvelyi kenetminta levétele és értékelése azonban nehézkes a világ kevésbé fejlett területein.

A gyorsteszt kipróbálásában 2388 nő vett részt Kína keleti részén. Ők saját maguk vettek kenetmintát, miután a szükséges eszközöket és útmutatást megkapták. Az adatokat ezután összevetették a nőgyógyászok által a helyszínen elvégzett kolposzkópiás vizsgálat eredményeivel. A kolposzkópia segítségével a méhnyakon és a környező szövetekben található esetleges elváltozásokat, rákmegelőző állapotot fedezhetik fel a szakemberek.

A kontrollvizsgálat azt mutatta, hogy a careHPV gyorsteszt 90 százalékos biztonsággal találta meg a rákmegelőző állapotot jelző sejteket. Azoknak a nőknek 84,2 százalékát negatívként értékelte a gyorsteszt, akiknél nem mutatott a kolposzkópia rákmegelőző állapotban lévő sejteket - közölte John Sellors az ontariói McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője. A programot a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?