Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Hamarabb térnek vissza a vándormadarak

2006.07.03. 15:45
Alkalmazkodtak a globális felmelegedéshez a madarak, ha hamarabb jön a nyár, hamarabb jönnek ők is.

Meglepően gyorsan alkalmazkodnak a vándormadarak a globális felmelegedés okozta változásokhoz - derült ki norvég tudósok kutatásából.

Eddig is tudták

A tudósok már eddig is feltételezték, hogy azok a vándormadarak, amelyek rövidebb távolságokat tesznek meg, könnyebben alkalmazkodnak az éghajlatváltozásokhoz. Az Oslói Egyetem kutatása igazolta is ezt a elméletet: a tavasz korábbi beköszöntével a madarak is előbb térnek vissza a melegebb égtájakról.

A vizsgálatok azonban arra is fényt derítettek, hogy a hosszabb távolságokat megtevő - például Skandináviából Afrikába költöző - madarak is meglepő gyorsasággal alkalmazkodtak a megváltozott klímához: ma már azok is hamarább térnek vissza északra és már egyéves korukban szaporodni kezdenek.

A folyamat mindenesetre nem válik a madarak hasznára, az már korábban kiderült, hogy a föld klímájának felborulása az európai vándormadarak táplálékforrásait fenyegeti. Erre az eredményre jutottak holland kutatók a Nature tudományos szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

Meghalnak éhen

A kutatók eredményei szerint a felmelegedés elvonja a vándormadarak hagyományos táplálékforrásait. A kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) példáján sikerült igazolni, hogy az állatok nem tudtak alkalmazkodni a zsákmányukként szolgáló rovarok megváltozott életciklusához.

Christiaan Both és a holland ökológiai intézetben dolgozó munkatársai a vizsgálataikhoz a 1987 és 2003 között vizsgálták a kormos légykapó helyi populációjának fejlődését.

A kis énekesmadár a telet Afrikában tölti, de Európába való visszaérkezése után egyre ritkábban talál megfelelő mennyiségű rovarlárvát. Ennek oka, hogy a melegebb időjárás miatt a lárvák a szokottnál hamarabb kifejlődnek. A légykapó utódai így híján vannak a túléléshez elegendő eleségnek, írta az APA hírügynökség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!