Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamarabb térnek vissza a vándormadarak

2006.07.03. 15:45
Alkalmazkodtak a globális felmelegedéshez a madarak, ha hamarabb jön a nyár, hamarabb jönnek ők is.

Meglepően gyorsan alkalmazkodnak a vándormadarak a globális felmelegedés okozta változásokhoz - derült ki norvég tudósok kutatásából.

Eddig is tudták

A tudósok már eddig is feltételezték, hogy azok a vándormadarak, amelyek rövidebb távolságokat tesznek meg, könnyebben alkalmazkodnak az éghajlatváltozásokhoz. Az Oslói Egyetem kutatása igazolta is ezt a elméletet: a tavasz korábbi beköszöntével a madarak is előbb térnek vissza a melegebb égtájakról.

A vizsgálatok azonban arra is fényt derítettek, hogy a hosszabb távolságokat megtevő - például Skandináviából Afrikába költöző - madarak is meglepő gyorsasággal alkalmazkodtak a megváltozott klímához: ma már azok is hamarább térnek vissza északra és már egyéves korukban szaporodni kezdenek.

A folyamat mindenesetre nem válik a madarak hasznára, az már korábban kiderült, hogy a föld klímájának felborulása az európai vándormadarak táplálékforrásait fenyegeti. Erre az eredményre jutottak holland kutatók a Nature tudományos szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

Meghalnak éhen

A kutatók eredményei szerint a felmelegedés elvonja a vándormadarak hagyományos táplálékforrásait. A kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) példáján sikerült igazolni, hogy az állatok nem tudtak alkalmazkodni a zsákmányukként szolgáló rovarok megváltozott életciklusához.

Christiaan Both és a holland ökológiai intézetben dolgozó munkatársai a vizsgálataikhoz a 1987 és 2003 között vizsgálták a kormos légykapó helyi populációjának fejlődését.

A kis énekesmadár a telet Afrikában tölti, de Európába való visszaérkezése után egyre ritkábban talál megfelelő mennyiségű rovarlárvát. Ennek oka, hogy a melegebb időjárás miatt a lárvák a szokottnál hamarabb kifejlődnek. A légykapó utódai így híján vannak a túléléshez elegendő eleségnek, írta az APA hírügynökség.