Judit
3 °C
7 °C

Felturbózzák az űrteleszkópot

2002.02.26. 16:14
Az idei esztendő első űrsikló-küldetésének célpontja kivételesen nem a Nemzetközi Űrállomás, hanem a Föld körül lassan már 12 esztendeje keringő Hubble űrteleszkóp (HST) lesz.
Az űrsiklócsalád legidősebb tagján, a Columbián február 28-án hét amerikai űrhajós, köztük egy nő indul el a 600 kilométer magasságban óránként 28 ezer kilométeres sebességgel száguldó óriástávcsőhöz, hogy 11 nap alatt, öt kiszállással fiatalítsák meg a HST-t, sőt "éleslátóbbá" tegyék a távcsövek királyát.

Mindig magasabbra

A legkényesebb szerelési munka várhatóan a szerkezet energiaszabályozó rendszerének a kicserélése lesz. Ehhez ugyanis ki kell kapcsolni a HST műszereit, így a tájoló egységét is. Márpedig ha vészhelyzet támadna, és az űrrepülőgépnek le kellene válnia a teleszkópról, a Hubble irányíthatatlanná válna, azaz ellenőrizetlenül sodródna a világűrben. A szakemberek szerint azonban ennek nagyon csekély esélye van.

Ennek a szerelési folyamatnak a részeként a Columbia űrhajósai cserélik le a Hubble napelemtáblát.

Az űrhajósok magukkal visznek a HST-re egy új kamerát is, amellyel az eddigieknél élesebb felvételeket lehet majd készíteni a távoli égitestekről. Az új kamera látómezeje kétszer, érzékenysége pedig ötször nagyobb a jelenleg is működő széles látószögű kameránál, amelynek teljesítményével pedig a földi irányítás ugyancsak elégedett.

Egy másik kamerához kapcsolódik az szerelő brigád harmadik feladata. A teleszkóp infravörös tartományban dolgozó műszere ugyanis három éve használhatatlan, mert hűtőrendszere felmondta a szolgálatot, miután elfogyott belőle a hűtéshez szükséges nitrogén. Így a Columbia legénységére vár most az a feladat, hogy ismét életre keltse az általunk látható legtávolabbi égitestek tanulmányázásához szükséges berendezést.

A Hubble űrteleszkópot 1990 április 24-én indították a világűrbe. Ez az első olyan optikai távcső, amely a világűrből fényképezi a végtelent. Adatait műholdak segítségével továbbítja a Földre.

Eddig három javítás

Első alkalommal az indítást követő évben, 1993-ban látogatták meg űrhajósok, mert kiderült, hogy a HST főtükrének peremét elcsiszolták. Ezért nem voltak eléggé élesek a képei. A problémát úgy oldották meg, hogy elhelyeztek rajta egy korrekciós optikát, azaz a Hubble mintegy szemüveget kapott.

A második látogatás 1997-ben volt. Ekkor szerelték fel egyebek között a 13,1 méter hosszú és 4,3 méter átmérőjű 12 tonnás monstrumra azt a kamerát, amelynek hűtési gondjait a mostani küldetés során oldják meg.

A harmadik szervizelést 2000 nyarára tervezték, de időközben a HST helyzetbeállítását biztosító giroszkópok közül három üzemképtelenné vált, és ha még egy felmondta volna a szolgálatot, akkor nagy baj lehetett volna. Így a szakemberek jobbnak látták előrehozni a tervezett látogatást, és végül 1999 karácsonyán sikerült eljutnia űrtávcsőre a harmadik szervizelő brigádnak, amelynek tagjai nem csak a giroszkópokat cserélték le, hanem más kisebb szerelési munkákat is végeztek.

Tulajdonképpen erre a harmadik szervizútra ütemezték be a mostani teendőket is, de az időközben felmerült problémák halmazát egy küldetéssel nem tudták volna felszámolni. Így azt is mondhatjuk, hogy a Columbia legénysége befejezi a harmadik nagyjavítást.

A jelenlegi tervek szerint a Hubble legalább 2010-ig szolgálatban marad, de közben - várhatóan 2007-ben - társat kap, a még nála is nagyobb teljesítményű Új Generációs Űrtávcső személyében, amely a tízes években folytatja a világegyetem titkainak a fürkészését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?