Judit
3 °C
7 °C

Műhold fékezné a száguldó autósokat

2002.10.14. 11:31
Az őrült száguldozók megfékezésére és a sebességkorlátozás betartatására alkalmas műholdas technológia tesztelésére készülnek Franciaországban.
A közlekedés biztonságáért, a közúti balesetek megelőzése érdekében kidolgozott műholdas rendszer tesztelése két lépésben történik. Előbb az Országos Szállítási és Biztonsági Kutatóközpont (INRETS) szakemberei két gépkocsit tesztelnek. Ezt követően hat hónapon át húsz járművet - 10 Peugeot-t és 10 Renault-t - száz autós vezet majd Párizs nyugati részének külvárosi területein.

Hiába nyomja a gázpedált

A rendszer "titka" az, hogy a gépkocsivezető meghatározott sebesség felett hiába nyomja a gázpedált, ugyanis az üzemanyag mennyiségét beépített számítógép szabályozza, amelyet egy globális pozíció-meghatározó rendszerhez (GPS) kapcsolnak. A megengedett sebességet túllépő gépkocsivezetőket figyelmeztető jelzés riadóztatja vagy bekapcsol az automata berendezés, amely a törvényes sebességre fékezi a járművet. A tesztek idején a gépkocsivezetőknek módjukban áll kikapcsolni a műholdas rendszert, amennyiben erőteljesen rálépnek a gázpedálra.

Az Autó Plus autós magazin becslése szerint a projekt költségei 5,6 millió euróra (1,4 milliárd forint) rúgnak. A biztonsági rendszer piaci megjelenésére várhatóan 2010-ben lehet számítani.

Jogi és filozófiai problémák

Ha a rendszer beválik, döntő hatást gyakorolhat az autógyártásra és -kereskedelemre. A bökkenő viszont az, hogy mivel az igazi száguldozók nyilvánvalóan nem fogják többletköltségért korlátozni magukat, a "mérsékeltek" pedig ritkán sértik meg a sebességkorlátozást, a módszer akkor lenne hatásos, ha az összes autót kötelezően műholdról lehetne vezérelni.

Ez viszont jogi, sőt filozófiai természetű problémákat is felvet, hiszen még a szabályok megsértése is emberi jog - természetesen a következmények vállalásával. Sok ember természetes szabadságérzete egy csapásra megszűnne, ha minduntalan korlátoznák akaratában. Másfelől valószínűleg könnyen igazolható statisztikailag, hogy évente tízezres nagyságrendben lennének megmenthetők emberéletek, ha az "úrvezetők" motorjából kivennék a gyorshajtás lehetőségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?