Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Műhold fékezné a száguldó autósokat

2002.10.14. 11:31
Az őrült száguldozók megfékezésére és a sebességkorlátozás betartatására alkalmas műholdas technológia tesztelésére készülnek Franciaországban.
A közlekedés biztonságáért, a közúti balesetek megelőzése érdekében kidolgozott műholdas rendszer tesztelése két lépésben történik. Előbb az Országos Szállítási és Biztonsági Kutatóközpont (INRETS) szakemberei két gépkocsit tesztelnek. Ezt követően hat hónapon át húsz járművet - 10 Peugeot-t és 10 Renault-t - száz autós vezet majd Párizs nyugati részének külvárosi területein.

Hiába nyomja a gázpedált

A rendszer "titka" az, hogy a gépkocsivezető meghatározott sebesség felett hiába nyomja a gázpedált, ugyanis az üzemanyag mennyiségét beépített számítógép szabályozza, amelyet egy globális pozíció-meghatározó rendszerhez (GPS) kapcsolnak. A megengedett sebességet túllépő gépkocsivezetőket figyelmeztető jelzés riadóztatja vagy bekapcsol az automata berendezés, amely a törvényes sebességre fékezi a járművet. A tesztek idején a gépkocsivezetőknek módjukban áll kikapcsolni a műholdas rendszert, amennyiben erőteljesen rálépnek a gázpedálra.

Az Autó Plus autós magazin becslése szerint a projekt költségei 5,6 millió euróra (1,4 milliárd forint) rúgnak. A biztonsági rendszer piaci megjelenésére várhatóan 2010-ben lehet számítani.

Jogi és filozófiai problémák

Ha a rendszer beválik, döntő hatást gyakorolhat az autógyártásra és -kereskedelemre. A bökkenő viszont az, hogy mivel az igazi száguldozók nyilvánvalóan nem fogják többletköltségért korlátozni magukat, a "mérsékeltek" pedig ritkán sértik meg a sebességkorlátozást, a módszer akkor lenne hatásos, ha az összes autót kötelezően műholdról lehetne vezérelni.

Ez viszont jogi, sőt filozófiai természetű problémákat is felvet, hiszen még a szabályok megsértése is emberi jog - természetesen a következmények vállalásával. Sok ember természetes szabadságérzete egy csapásra megszűnne, ha minduntalan korlátoznák akaratában. Másfelől valószínűleg könnyen igazolható statisztikailag, hogy évente tízezres nagyságrendben lennének megmenthetők emberéletek, ha az "úrvezetők" motorjából kivennék a gyorshajtás lehetőségét.