Klaudia
-4 °C
2 °C

Megjöttek az emberszabásúak

2005.02.18. 15:40
A robotika hőn áhított célja olyan szerkezetek létrehozása, amelyek az emberekhez hasonlóan járnak. Bár ezt igen nehéz megvalósítani, most három kutatócsoport is előállt ilyen fejlesztéssel, és az egyik robot még a lépéseinek a hosszát is megváltoztatja, ha a talajviszonyok ezt kívánják.

A sétáló robotok számos olyan munkát elvégezhetnek, amelyek az emberek számára túl kockázatosak, például űrbéli küldetéseken vehetnek részt, meg nukleáris és mérgező hulladékok eltávolításában kaphatnak szerepet. A tudósoknak köszönhetően közelebb kerültünk ahhoz, hogy az emberi végtagok mechanikus szerkezetekkel is tökéletesen helyettesíthetőek legyenek, és hamarosan megjelenhetnek közöttünk a teljesen emberszerű robotok is.

#alt# Az emberszabásúak - ide tartozik többek között a Honda által kifejlesztett Asimo is - főleg motorok segítségével lépkednek, a most bemutatott szerkezetek azonban kevésbé tudják befolyásolni a mozgásukat, járásuk mégis jobban hasonlít az emberére, írta a BBC.

Agy nélkül is megy

A Totyogó névre keresztelt igen érdekesen kezd el lépkedni: testsúlyát egyik lábáról a másikra helyezi át, amíg annyi energiát nem szerez, hogy elindulhasson. A massachusetts-i műszaki egyetem, az MIT mérnökei olyan fejlett technológiát építettek a robotba, hogy húsz perc alatt megtanulja a lépéseket, és ezt követően már bármilyen irányba képes haladni. A Totyogónak nincs központi irányító rendszere, csupán egy ideghálózata, amely minden egyes lépését figyeli, és a talajviszonyokhoz igazítja. Az alig 43 centiméter magas és 2,8 kilogrammos robot a kutatók szerint sokat elárul a valódi emberek mozgásáról.

A másik két robotot az amerikai Cornell egyetemen és a hollandiai Delft egyetemen fejlesztették ki, adta hírül a BBC. Ezeknek a szerkezete hasonló, de teljesen másképp működnek: amíg az előbbi a karjában elhelyezett elemekből kap energiát, addig az utóbbi gázpalackok segítségével mozgatja robotizmait, és a nyakára helyezett üres vödörrel fejezi ki az intelligenciájának a teljes hiányát.