Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Erős hurrikánszezon várható

2006.05.23. 13:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Államok klímaügynöksége szerint az idei atlanti hurrikánszezon a tavalyihoz hasonlóan "túl lesz a normális szinten". A tizenhat nagy viharból négy-hat lehet kiemelkedően erős.

Tizenhárom-tizenhat vihar várható a június elseje és november harmincadika között tartó időszakban az atlanti térségben, jósolja a NOAA, az Egyesült Államok óceán- és atmoszférahivatala. Ezek közül várhatóan tízből fejlődik ki hurrikán, amelyek között négy-hat nagy a NOAA kategóriái alapján hármas vagy nagyobb erősségű hurrikán lesz.

Az átlagosnál erősebb szezon

A hurrikán

A hurrikán, más néven trópusi ciklon, olyan viharrendszer, amely saját, alacsony nyomású középpontja körül forog. A ciklont a nedves levegő felemelkedésével és kondenzációjával járó hő mozgatja. A trópusi ciklont a Karib-tenger térségében hurrikánnak, a Csendes-óceán környékén tájfunnak nevezik.

Ugyanakkor a jelentés szerint ebben az évben kisebb lesz az aktivitás, mint a tavalyi tragikus szezonban, a pusztító Katrina hurrikán idején.

"A NOAA a normális értékekhez képest erősebb hurrikánszezonra számít. A szezonális átlag tizenegy vihart jelent, amelyek közül rendszerint hat fejlődik hurrikánná. A hat közül kettő szokott hármas vagy annál nagyobb kategóriába esni. A NOAA emberei azon dolgoznak, hogy a jövőben minden eddiginél pontosabb előrejelzéseket készítsenek" - mondta Conrad Lautenbacher, a NOAA altengernagya, az ügynökség adminisztrátora a BBC-nek.

A tavalyi szezon jóval az átlag feletti értékeket produkált, 28 vihar pusztított az atlanti térségben, közülük 15 fejlődött hurrikánná. A NOAA korábban csupán kilenc hurrikánt jelzett előre a 2005-ös időszakra.

Katrina: 1300 halott, 96 milliárd dolláros kár

Tavaly a legerősebb hurrikán a Katrina volt, ami több mint 1300 embert ölt meg, és víz alá temette New Orleans területének nyolcvan százalékát. A katasztrófa teljes anyagi kárát 96 milliárd dollárban állapították meg. Lautenbacher szerint kutatási órák ezrei garantálják, hogy ebben az évben pontosabb előrejelzést nyújtson a hivatal. "Az ötnapos előrejelzésünk ma sokkal pontosabb, mint a háromnapos előrejelzésünk volt tíz évvel ezelőtt" - hivatkozott a folyamatosan fejlődő kutatási eredményekre.

A NOAA egész nyáron hurrikánfigyelő információs oldalt vezet szájtján, amelyen tájékoztatja az érdeklődőket az aktuális helyzetről.