Gusztáv
-4 °C
1 °C

Olajjal megelőzhető a hurrikán?

2005.07.29. 11:30
Amerikai és orosz kutatók szimulációi szerint van igazságtartalma a régi tengerész bölcsességnek, miszerint a vízen úszó olaj csillapítja a hullámzást. A kutatók szerint a hurrikán megelőzhető, ha a keletkezéséhez szükséges apró cseppek nem indulnak útjukra.

Alexandre Chorin, a Kalifornia egyetem Berkeley-ben működő campusának matematikaprofesszora, Grigory Isaakovich Barenblatt, a Lawrence Berkeley nemzeti laboratórium (LBNL) kutatója és V. M. Prosztokisin, a moszkvai Sirsov oceanográfiai intézet kutatója a "Proceedings of the National Academy of Sciences" című szaklapban ismertették matematikai szimulációjuk eredményeit.

Féktelen Mississippi

A három tudós az elmúlt évtizedben egyenletek sorát állította fel folyadékok turbulens áramlásának leírására. Ezeket az egyenleteket gyakorlati problémák soránál alkalmazták már. A turbulencia örvényeket keltve lassítja folyadékok és gázok áramlását, mivel erősíti a súrlódást. A turbulencia alapvetően jó dolog, nélküle a Mississippi a torkolatánál hangsebességgel ömlene a Mexikói-öbölbe, jegyezte meg Alexandre Chorin.

A trópusi viharok annyira felkorbácsolják a tengert, hogy 20 mikronnál nagyobb vízcseppekből réteg képződik a vízfelszín és a levegő között. A tajték becslések szerint ezredrészére csökkenti a levegő és a víz közti turbulens légellenállást, vagyis növekszik a szélsebesség. A gyorsító hatás közel sem elhanyagolható, hiszen ez vezet hurrikánok kialakulásához. Nélküle nyílt vízen a szélsebesség aligha lehetne több óránként 40 kilométernél, állítják a kutatók.

Ókori trükk

Ezért az ókori tengerészeket sem a babona vezérelte, amikor olajoshordókat tároltak a fedélzeten, és viharba keveredve ezek tartalmát a tengerbe borították. Valószínűleg megakadályozhatók vagy legalább megfékezhetők volnának a hurrikánok, ha repülőgépekről gyorsan lebomló ártalmatlan detergens (oldószerként viselkedő) anyagot szórnának a tengerre, idézi a kutatók szavait a PhysOrg.com híroldal.

Ha a beavatkozással adott határ alá lehet szorítani a lebegő vízcseppek méretét, akár a hurrikán is megállítható volna. Ennek felismerése mindenekelőtt a karibi térségben, az USA délkeleti partjai mentén illetve Mexikóban járhatna gyakorlati haszonnal. Ezt a térséget az elmúlt években komoly pusztítás érte hurrikánok miatt. A tanulmány szerzői biztosak benne, hogy a szélviharokat okozó tajtéknak olajjal vagy más anyaggal elejét lehetett volna venni.