Friderika
12 °C
29 °C

Hűteni kellene a Földet

2006.07.15. 08:44
Tudósok kitalálták, hogy apró lencsékkel, sztatoszférában szétszórt kénrészecskékkal vagy fehét fényvisszaverő szigetekkel kellene csökkenteni a felmelegedést.

A globális felmelegedéssel foglalkozó kutatók - lehet, hogy kétségbeesésből - elhatározták, hogy a legszélsőségesebb elgondolásokat is megvizsgálják arra, hogy hűteni lehessen a Földet. Minden terv abból indul ki, hogy Földünk az utolsó évszázadban átlag több mint egy fokkal melegebb lett és a következő 50 évben további 3-5 fokos emelkedés várható, ami óriási bajokat fog okozni. Ma a Föld a Nap sugárzásának 70 százalékát nyeli el, és ezt csökkenteni kell, írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Szemcsék és szigetek

Néhány a javaslatok közül: Roger P. Anzel, az arizonai egyetem csillagásza azt ajánlja, hogy kis, 60 centiméter átmérőjű lencséket kell juttatni a Föld köré, amelyek el tudják téríteni a napsugarakat. Wallace S. Broecker, a Columbia egyetem neves klimatológusa javasolja a léggömbök és repülők segítségével a sztratoszférában szétszórni kénrészecskéket, amelyek legalább 1-2 évig fent lebegnének. Hasonló kísérlet lenne speciálisan felszerelt hajókról a tengervízből nyert sós gőzök fellövése, ami nátrium-kloridban gazdag felhőket képezne.

Vannak egyszerűbb, "földi" ötletek, mint például a mesterséges, fehér, fényvisszaverő szigeteket telepíteni a tengerekbe, vagy ugyanolyan fehér műanyaggal letakarni a sivatagi vidékeket. Hasznosnak ítélt ötlet, amelyet már kis területen a Déli-sarkon ki is próbáltak, a tenger behintése vasporral, ami serkenti az algák szaporodását. Az algák pedig tudvalevőleg képesek a szén-dioxid elvonására.

Rossz ötletek

A Nobel-díjas Paul Crutzen szerint ezek mind lehetetlen javaslatok. Csak a kénrészecskés ötlet megvalósítása 50 milliárd dollárba kerülne. Az összes ötletnek ez a hibája, ráadásul időben korlátozott hatása lenne és nem terjedne ki az egész Földre. A legjobb mód még mindig a gázkibocsátások csökkentése lenne. A fantáziajavaslatokat azért Geomérnöki terv címmel augusztusban publikálja a Climatic Change című szaklap.