Árpád
-2 °C
4 °C

Hűteni kellene a Földet

2006.07.15. 08:44
Tudósok kitalálták, hogy apró lencsékkel, sztatoszférában szétszórt kénrészecskékkal vagy fehét fényvisszaverő szigetekkel kellene csökkenteni a felmelegedést.

A globális felmelegedéssel foglalkozó kutatók - lehet, hogy kétségbeesésből - elhatározták, hogy a legszélsőségesebb elgondolásokat is megvizsgálják arra, hogy hűteni lehessen a Földet. Minden terv abból indul ki, hogy Földünk az utolsó évszázadban átlag több mint egy fokkal melegebb lett és a következő 50 évben további 3-5 fokos emelkedés várható, ami óriási bajokat fog okozni. Ma a Föld a Nap sugárzásának 70 százalékát nyeli el, és ezt csökkenteni kell, írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Szemcsék és szigetek

Néhány a javaslatok közül: Roger P. Anzel, az arizonai egyetem csillagásza azt ajánlja, hogy kis, 60 centiméter átmérőjű lencséket kell juttatni a Föld köré, amelyek el tudják téríteni a napsugarakat. Wallace S. Broecker, a Columbia egyetem neves klimatológusa javasolja a léggömbök és repülők segítségével a sztratoszférában szétszórni kénrészecskéket, amelyek legalább 1-2 évig fent lebegnének. Hasonló kísérlet lenne speciálisan felszerelt hajókról a tengervízből nyert sós gőzök fellövése, ami nátrium-kloridban gazdag felhőket képezne.

Vannak egyszerűbb, "földi" ötletek, mint például a mesterséges, fehér, fényvisszaverő szigeteket telepíteni a tengerekbe, vagy ugyanolyan fehér műanyaggal letakarni a sivatagi vidékeket. Hasznosnak ítélt ötlet, amelyet már kis területen a Déli-sarkon ki is próbáltak, a tenger behintése vasporral, ami serkenti az algák szaporodását. Az algák pedig tudvalevőleg képesek a szén-dioxid elvonására.

Rossz ötletek

A Nobel-díjas Paul Crutzen szerint ezek mind lehetetlen javaslatok. Csak a kénrészecskés ötlet megvalósítása 50 milliárd dollárba kerülne. Az összes ötletnek ez a hibája, ráadásul időben korlátozott hatása lenne és nem terjedne ki az egész Földre. A legjobb mód még mindig a gázkibocsátások csökkentése lenne. A fantáziajavaslatokat azért Geomérnöki terv címmel augusztusban publikálja a Climatic Change című szaklap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?