Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hűtőruha meleg helyzetekre

2001.01.31. 08:02
Kapcsolódó cikkek (2)
A sivatagi körülmények között a katonákra hatalmas terhelés nehezedik, kiszáradás és kimerülés fenyegeti őket. Ez csak fokozódik, ha súlyos terheket kell cipelniük, vagy a kémiai fegyverek ellen védőöltözéket és gázálarcot húznak. Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy hűtőmellényt, amely aktív hőcserélővel szabályozza a viselője hőleadását. A találmány polgári célokra is felhasználható, a tűzoltók négyszer annyi időt tölthetnek biztonságban a tűzfészek közelében.

Az ausztrál CSIRO kutatóintézetben a védelmi tudományos és műszaki szervezet (DSTO, Defence Science and Technology Organisation) támogatásával kifejlesztett 'personal cooling system' (PSC) védőmellény katasztrófák helyszínén dolgozó mentőegységek tagjai és a sivatagba vezényelt katonák életét mentheti meg.

Hűtőmellény, amely aktív hőcserélővel szabályozza a viselője hőleadását
A ruhadarab lehetővé teszi a tartózkodást a perzselően forró területeken, vagy például bányákban, épület- és erdőtüzek közelében. A hűtő öltözéket úgy alakították ki, hogy a nehéz védőöltözékek, tűzálló overallok alatt is viselhető legyen.

A túlélés a nagy melegben az ausztrál hadsereg számára igen fontos, hiszen katonáik legtöbbször sivatagi vagy trópusi körülmények között tevékenykednek. Ilyen hőmérséklet és páratartalom mellett a katonákra hatalmas terhelés nehezedik, kiszáradás és kimerülés fenyegeti őket. Ez csak fokozódik, ha súlyos terheket kell cipelniük, vagy a kémiai fegyverek ellen védőöltözéket és gázálarcot húznak. Az Öböl-háborúban a védőöltözékben fővő katonák 20 perc alatt kidőltek.

Önjáró párologtatóberendezés

Ez a probléma különösen fokozottan jelentkezik olyan nemzetek csapatainál, akik otthon mérsékelt hőmérsékleti viszonyokhoz szoktak, de hirtelen a sivatagba vezénylik őket. A járművekben működő légkondicionáló rendszerek enyhet hozhatnak, de a tüzérség nem üldögélhet bent egész nap.

A katonákra hatalmas terhelés nehezedik, kiszáradás és kimerülés fenyegeti őket. Ez csak fokozódik, ha a kémiai fegyverek ellen védőöltözéket és gázálarcot húznak
A PCS rendszer az CSIRO által korábban szabadalmaztatott hővezetési eljáráson alapul. A test hőjét a csupasz bőrfelszínen viselt mellény gőzzel töltött üregeiben tárolják. A hőt hajlékony vezetékek segítségével a felszínre vezetik. A folyamatban jelentős szerepet kap a párolgás útján hűtő hőcserélő - mondta Pratish Bandopadhayay, a CSIRO hőtechnikusa.

A különleges védőöltözék alatt viselt mellény segítségével négy órát is dolgozhatnak a munkások magas hőmérsékletű környezetben. Az eddigi védőöltözékekben legfeljebb egy órát lehetett a tűzfészek közelében tartózkodni. Az első híradások tavaly jelentek meg a mellényről, most pedig beindítják a PCS kereskedelmi értékesítését. A technológia már megkapta az engedélyt a kereskedelmi forgalmazásra.