Géza
-12 °C
-4 °C

Megépült Einstein betonhűtője

2005.10.17. 10:00
A német Oldenburg egyetem kutatóinak sikerült megépíteniük egy különleges hűtőberendezést, amelynek terveit még Albert Einstein vázolta fel. A háztartási eszköz motor és elektromosság nélkül működik, a hűtőhatást aceton elpárolgása biztosítja. Az "automatikus beton-néphűtő" ennek ellenére nem lesz soha slágertermék.

Az Einstein-év alkalmából az oldenburgi egyetem fizikusai megépítették Albert Einstein és Szilárd Leó egykori néphűtőjének működőképes példányát. A súlyos berendezést kedden mutatták be Oldenburgban.

Az "automatikus beton-néphűtő" naponta 600 milliliter acetont (másként dimetil-ketont, hétköznapi nevén körömlakklemosót) és 1-5 köbméter vizet fogyaszt, idézte a ddp hírügynökség Wolfgang Engels, az egyetem fizikatörténeti munkacsoportjában dolgozó kutató szavait.

Termeli a mínuszokat

A betonhűtő mintegy másfél méter magas, hasznos űrtartalma 80 liter, a működtető közege pedig az aceton. Ha ez a nagy töménységű keton légritkítás hatására felforr és elpárolog, azzal hőt von el a környezetétől.

#alt#
Korabeli vázlat a szerkezetről
A háztartási betontömb rendes működtetés mellett a mínusz 5-10 fok közötti hőmérsékletet tartja. A csaknem feledésbe veszett készülékkel a kutatóknak viszont már sikerült mínusz 20 fokos hőmérsékletet is elérniük.

Miért éppen beton?

Az otthoni működtetést a nagy fogyasztáson kívül a berendezés önsúlya is kizárja. A fémlemezzel borított prototípus a betonból készült szigetelése miatt 350 kilót nyom. A kutatók előtt még most sem világos, hogy miért használt Einstein éppen betont, holott ismert volt annak rossz hőszigetelő képessége.

Elképzelhető, hogy költségmegfontolások vezették, véli Engels. A beton körüli talány viszont csak egyike annak a sok megoldatlan kérdésnek, amivel a fizikusok kénytelenek voltak megküzdeni. A hűtő megépítéséhez rendelkezésre álló dokumentáció néhány rossz fénykép illetve a méretadatok voltak.

Majdnem elveszett

Emiatt egy évig tartottak az előkészületek, illetve a hűtő építési munkálatai. A teljesen működőképes hűtőszekrény az építői szerint egyedüli példány a világon, és a jövőben kiállítási célokra tervezik kölcsönadni.

#alt#
Wolfgang Engels és a kész mű
Forrás: focus.de
A betonhűtő története 1926-ra nyúlik vissza, amikor Einstein megtette szabadalmi bejelentését. Albert Einstein és Szilárd Leó az aceton alkalmazásával az akkoriban alkalmazott rendkívül mérgező hűtőanyagokat akarták kiváltani.

Két évvel később a hamburgi Citogel vállalat a lipcsei műszaki vásáron bemutatta az első prototípust. Ezt követően a találmány feledésbe merült, és az ötletet az Einstein-év közeledtével az oldenburgi fizikusok élesztették fel.

A hűtőszekrény egyike annak az 50 műszaki újításnak, amelyeket Einstein a legnagyobb csendben, mintegy mellékesen fedezett fel. "A zseni szülei elektrotechnikai üzemmel rendelkeztek, így Einstein sosem vesztette el érdeklődését a műszaki újdonságok iránt" - jelentette ki Falk Rieß főiskolai docens, aki a hűtő építési munkálatait vezette.