Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hazugságvizsgálók

2004.10.16. 15:37
Több mint tízezer emberből válogatták ki azt a pár tucatot, akik képesek a hazugság felismerésére. A kutatás vezetői szerint rengeteget tanulhatunk ezektől az emberektől, míg egy hazugsággal foglalkozó professzor szerint ez a képesség nem átadható.
A San Franciscói Egyetem kutatói 13 ezer ember képességeinek tanulmányozása után 31 olyan személyt találtak, akik szinte mindig, minden körülmények között képesek voltak felismerni a hazugságot - írta meg a BBC. Ez a pár ember leginkább a mimikára, a testbeszédre és a hangsúlyozásra koncentrált és kivételes megfigyelőképességüknek köszönhetően a nagy átlaggal ellentétben mindig kiszúrták azt, ha valaki nem mondott igazat.

Pár pillanat is elég

A kutatók szeretnék felhasználni ezeknek a kivételes képességű embereknek a tudását, hogy hasznos ismeretekkel gazdagítsák a rendőrséget és a kutatókat. A szűk csoport kiválogatását egy teszt segítette, melynek során rövid bejátszásokat mutattak a résztvevőknek különféle emberekről. Az említett 31 személynek elég volt pár pillanat is ahhoz, hogy felismerjék, ha valaki hazudik.

Kutatók szerint ez veleszületett tehetség, ami az idő előrehaladtával fokozható, de nehezen tanítható. Rendőrök, ügyvédek és FBI ügynökök is megbuktak a vizsgán, míg ezek az egyszerű, hétköznapi emberek gond nélkül teljesítették azt. Olyannyira pontosan, hogy a poligráf (hazugságvizsgáló) hatvan-hetven százalékos teljesítménye igencsak megbízhatatlannak tűnik eredményeikhez képest.

Dr. Maureen O'Sullivan, az egyetem pszichológus professzora bízik abban, hogy ennek a kiválasztott csoportnak a segítségévek rengeteget tanulhatunk az emberi viselkedésről, beszédről és gondolkodásmódról, így egy tapasztalt kérdező könnyebben felismeri ha át akarják verni.

Apró mozdulatok

Dr. O'Sullivan szerint bár sokan próbálják eltitkolni érzelmeiket, csak nagyon kevesen képesek leplezni valódi lelkiállapotukat. Egyes, az érzelmek kifejezésében is résztvevő izmok nincsenek tudatos kontroll alatt, így ha valamiféle erős érzelmi hatás ér minket, akkor az mindenképpen megjelenik az arcunkon, ha csak a másodperc tört része erejéig is.

Az említett 31 ember pedig pont abban jó, hogy észreveszik ezeket az apró arcmozdulatokat. Ennek a képességnek az elemzésével Dr. O'Sullivan csapata kifejlesztett egy kurzust, melyen az átlagos képességekkel rendelkező emberek megtanulhatják a hazugság precíz felismerését. A tanfolyam során gondosan átveszik az olyan érzelmi és kognitív bűnjeleket is, mint például az emberek beszédében fellelhető ellentmondások.

Ugyanakkor Aldert Vrij, aki a Portsmouth Egyetem szociálpszichológiai professzora, több, a hazugságról szóló könyv szerzője kétségbe vonja a 31 ember képességét. A professzor szerint a hazugság befolyásolja viselkedésünket, reakcióinkat, de mindenkinél másfajta elváltozást okoz, nem létezik tehát általános minta. Aldert Vrij szerint azonban még ha a birtokában is van valaki ennek a képességnek, valószerűtlen, hogy azt tovább tudja adni valaki másnak.