Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Egy másodperccel elhalasztották 2006-ot

2005.12.27. 12:10
Egy másodperccel később indul a 2006. év, hét év után újra lesz szökőmásodperc. Mivel a Hold gravitációs ereje lelassítja a Földet, a bolygó nem pontosan huszonnégy óra alatt, hanem valamivel lassabban fordul meg tengelye körül. Ezért az erre hivatott nemzetközi szervezet, a földforgási és referenciarendszer-szolgálat időről időre elrendeli az órák szinkronizálását a bolygó mozgásával. Ez lesz most is, egy teljes másodperccel tovább tart 2005, mint reméltük.
Mi az a szökőmásodperc?
A szökőmásodperc fogalma az atomóra 1955-ös feltalálásának nem várt következménye volt. A szerkezet céziumatomok elektromágneses sugárzása alapján méri az időt. Az atomóra rendkívül pontosnak számít. Magyarországon az első atomórát a hetvenes években állították fel, de ez azóta meghibásodott. Egy 1997-es gyártású céziumalapú szerkezetet (HP5071A), illetve az erről származtatott rubídiumalapú atomórát használnak az OMH-ban a mérési etalonok hitelesítésére. Mint megtudtuk, az OMH hivatalos mérőeszközei között nincsenek mechanikus kronométerek.

Előfordul, hogy a Föld naponta 2 milliszekundumot késik, és ezzel már másfél év alatt összehozza az egy másodperces késést. Így a fordulat valós idejét és az órák által mutatott idő közti különbséget kompenzálni kell, különben egyszer csak ebédkor lesz sötét, és éjfélkor sütni fog a nap.

Megállnak az atomórák

A szabályozás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a világ összes atomóráját 2005 december 31-én, az egyezményes világidőnek megfelelő éjfél pillanatában egy másodpercre megállítják. Az atomi pontosságú időn alapuló egyezményes világidőt, a UTC-t 1972-ben vezették be, nyugdíjba küldve a csillagászati módszerekkel meghatározott hagyományos GMT-t (Greenwich Mean Time). Az elmúlt évtizedek során, 1970 és 1999 között összesen huszonkétszer kellett szökőmásodperceket beiktatni.

Az Egyesült Államok nemzeti szabványügyi és technológiai hivatala (NIST) 2005. december utolsó hetében jelentette be, hogy elhalasztja egy másodperccel 2006-ot, írja a Wasington Post. "Élvezzék a szilvesztert egy másodperccel tovább, fújják tovább a trombitát!" - fogalmaz a közlemény.

A UTC szerinti 23 óra 59 perc 60 másodperckor állnak a világ atomórái egy másodpercig, mielőtt lenullázódnának. A UTC-hez képest a magyar idő egy órával előbbre jár, így a mi időnk szerint hajnali egykor jön el a plusz másodperc.

Lassul a Föld

1972. június 30-án kompenzálták először szökőmásodperccel a Föld forgásának eltérését. 1999 óta azonban nem volt szükség az órák megállítására, ugyanis a Föld és az órák időszámítása elég közel volt egymáshoz, magyarázta a jelenséget az NIST. Bár elméletileg lehetséges a negatív szökőmásodperc is, ami azt jelentené, hogy a világidőből levonnak egy másodpercet, 1972 óta azonban az összes eddigi esetben hozzáadott másodperccel korrigálták az időt, a Föld forgásának lassulása miatt.

A szökőmásodpercekről a földforgási és referenciarendszer-szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS) dönt. Egy nemzetközi megállapodás értelmében a szökőmásodpercben minden esetben december 31-re, vagy június 30-ra esik.

Hülyeség ez, vagy nem?

2004-ben a Wall Street Journal megtudta, hogy az amerikai kormány titokban a szökőmásodpercek eltörlését javasolta az ENSZ illetékes szervezetének. Az ötletet az üzleti szféra támogatta, a csillagászok ellenezték, hiszen szinkronizáció híján az órák által mutatott idő nem lenne összhangban a nappalok és az éjszakák váltakozásával. A szökőmásodpercek eltörlésére vonatkozó javaslat támogatói, így az amerikai Külügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a folyamatos óraátállítgatás súlyosabb gondot okozhat: megtörténhet például, hogy egy hanyag programozó nem számol a változással, ezért csütörtököt mondanak a légi irányítási rendszerek.

Végül a szökőmásodperc-rendszer győzött, úgyhogy szilveszterkor, hajnali egy órakor egy teljes másodperccel tovább örülhetünk, hogy 2005-nek vége.