Árpád
-2 °C
3 °C

Keddig nem enyhül a hőség

2002.06.20. 13:50
Sajnos a múlt heti, Medárd napi szakvélemények megtévesztették az Index Meteorológiai Tényfeltáró Bizottságát. Akkoriban lapunk még azt állította megcáfolhatatlan bizonyossággal, hogy az allergia és a napszúrás kihívásaival egyelőre nem kell megküzdeniük hazánk lakosainak. Azonban de.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint jövő hét keddre talán már 30 fok környékére is lesüllyedhet a hőmérséklet. Addig viszont stabilan fölötte marad, késő este is 22-25 fok várható, csak hajnalra süllyed a hőmérséklet 20 fok alá. Az orvosmeteorológusok figyelmeztetnek rá, hogy a fizikai teljesítőképességet a hőség csökkenti, és a légnyomás enyhén süllyed. A Házipatika.hu adatai szerint légszennyezettség a belvárosokban magas, a levegőminőségi határérték 35-90 százalékát éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). Allergiásoknak azt is jó tudni, hogy a pázsitfűfélék, a csalánfélék, a kukorica és az útifű pollenjei a meghatározók, és koncentrációjuk növekszik.

Zúgnak a kombájnok

Az időjárás-előrejelzésekben csapadék nyomokban sem lelhető fel, úgyhogy a hétvégi paksi VIII. Gróf Széchenyi Ödön országos és nemzetközi tűzoltóverseny résztvevőinek nem kell aggódniuk, eső nem várható, zavartalanul lehet oltani. A múlt hétvégi kánikulának köszönhetően csütörtökre már szinte mindenhol munkába álltak a kombájnok is, jóval Péter-Pál napja előtt megkezdődött az őszi árpa betakarítása. Ha marad a meleg, a búzaaratás is elkezdődhet egy héttel előbb.

Pszeudo-hidegfront

Szombaton állítólag enyhe hidegfronti hatás érvényesül majd, bár az előrejelzési adatokban ezt meglehetősen óvatosan kommunikálják: a csütörtöki és pénteki 34-35 fok helyett szombatra 33-at írnak. Persze reménykedni azért lehet: hidegfront esetén az emberi agy másodpercenként egynél több művelet elvégzésére is képes.

Az melegnek okairól

Valószínű, hogy az egyre melegebb magyarországi nyaraknak is az üvegházhatás az okozója, legalábbis az OMSZ tavalyi, Melegedett-e Magyarország éghajlata a XX. században? című vizsgálati anyagából ez derül ki. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy Magyarország felszíni hőmérséklete 0,5-0,8 fokkal melegedett, és kimutatható a csapadék, valamint a fagyos napok számának csökkenése is.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) tavaly megjelentetett harmadik jelentése szerint a Föld felszíni átlaghőmérséklete majdnem kétszer olyan gyorsan nő, mint korábban gondolták. A Föld átlaghőmérséklete a 21. század végére akár 5,8 fokkal is növekedhet. Ez nemcsak a tengerszintek emelkedéséhez, de szárazságokhoz, viharokhoz és egyéb kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárási jelenségekhez vezethet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?