Árpád
-2 °C
3 °C

Melegbomba kapta a vicces Nobel-díjat

2007.10.05. 08:10
Csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban) osztották ki a Nobel-díj paródiájának számító Ig Nobelt. A díjakat a hagyomány szerint valódi Nobel-díjasok adták át. Ig Nobelt ért az amerikai hadsereg melegbombája, a kardnyelés mellékhatásainak kutatása és a lepedő ráncolódásának tudományos elemzése is.

Az Annals of Improbable Research című harvardi tudományos humorlap 1991 óta osztja ki az Ig Nobel-díjakat, nagyjából a stockholmi Nobel-bejelentésekkel egy időben. Az elismerést komolynak szánt haszontalan kutatási eredmények kapják (a díj neve az angol "ignoble", azaz "alantas származású" szóra utal). Az elismerés mottója sokáig az volt, hogy a nyertes felfedezéseket "nem lehet vagy nem kellene reprodukálni", de idén a jóval szelídebb "ami az embert először megnevetteti, majd elgondolkodtatja" szerepelt a meghívókon. A díjátadó ceremóniát hagyományosan a Harvard Egyetemen tartották, a díjat (amely idén egy tojásra hajoló kopasz csirkét ábrázolt) valódi Nobel-díjasok adták át kollégáiknak. Az elismeréssel nem jár pénz, csak egy oklevél és természetesen a dicsőség.

Bogárbomba, szájszagbomba

Az idei kabalaállat a csirke volt

Az első béke-Ig Nobelt még büszkeségünk, Teller Ede kapta (úgy általában az egész életművéért), idén az amerikai légierő ohiói Wright Laboratóriumának tudósait érte a megtiszteltetés. A kutatók szó szerint értették a "szeretkezz, ne háborúzz" szlogent, és olyan bombát kezdtek tervezni, amely "az ellenséges katonákat ellenállhatatlanná teszi egymás számára". A komoly kémiai fegyver 1994-es, ma már nem titkosított terve erős afrodiziákumok bevetését javasolja, az elképzelés szerint a bomba homoerotikus orgiává változtatná az ellenséges védelmet. A dokumentum egyébként eljátszik az agresszív bogarakat az ellenséghez vonzó bomba és az erős szájszagot adó bomba ötletével is. Az Ig Nobel-díjátadás szervezőinek nagy fájdalma volt, hogy nem tudták lenyomozni, kik követték el a kutatást, így a melegbomba ötletgazdái nem voltak jelen a ceremónián.

Az orvosi Ig Nobelt két brit, Brain Witcombe és Dan Meyer, a Nemzetközi Kardnyelőszövetség elnöke kapta, amiért előremutató tanulmányt készítettek a kardnyelés mellékhatásairól. A British Medical Journalban megjelent, tudományos igényű cikk Meyer adatgyűjtésére alapozva megmutatta, hogy minél több kardot nyel egy ember, annál nagyobb a sérülés esélye. A kutatás arra is kitért, hogy a kardnyelőknek nem ajánlatos begyulladt torokkal dolgozniuk. "Nagy megtiszteltetetés, hogy Ig Nobelt kaptam, még most sem tudom elhinni" – lelkendezett Meyer a BBC-nek.

A zabálás lélektana

Fizika kategóriában egy amerikai-chilei tudóscsoportot díjaztak: a kutatók a lepedők ráncolódásának tudományos leírásával szolgálták az emberiség javát. A biológiai Ig Nobelt a holland Johanna van Bronswijk, az Eindhoveni Műszaki Egyetem munkatársa kapta. A tudósnő fáradságos munkával és egy porszívó segítségével népszámlálást készített az átlagos holland ágymatracban megbújó atkákról, rovarokról, pókokról, gombákról, baktériumokról és spórákról.

A kémiai Ig Nobelt a japán Jamamoto Maju vihette haza, amiért kimutatta, hogyan lehet vaníliaaromát szintetizálni tehéntrágyából. Közgazdaságtan kategóriában szintén távol-keleti tudós nyert: a tajvani Hszie Kuo-Cseng olyan eszközt szabadalmaztatott, amely bankrabláskor hálót dob a rablókra.

Idén élelmezési Ig Nobelt is osztottak: ezt a New York-i Cornell Egyetem kutatója, Brian Wansink vihette haza. A tudós az emberi étvágy határait vizsgálta egy kísérletben, amelyben egy gyakorlatilag feneketlen levesestálból etetett önkénteseket. Wansink a tálban levő levest egy rejtett csövön keresztül pótolta, és arra a megrázó következtetésre jutott, hogy a kifogyhatatlan tálból kanalazók 70 százalékkal többet esznek, mint a hagyományos módon levesező kontrollcsoport.

Kanos hörcsög nem aluszik

Az irodalmi díjat az ausztrál Glenda Browne érdemelte ki a "the" szócska, vagyis a határozott névelő angol megfelelőjének kutatásáért. A tanulmány nagy része azzal foglalkozott, hogy a szó miként zavarja össze azokat az embereket, akik éppen ábécérendbe akarnak rendezni valamit. Nyelvészet terén a Barcelonai Egyetem kutatói értek el áttörést, amikor igazolták, hogy a patkányok képtelenek különbséget tenni a visszafelé beszélt holland és a visszafelé beszélt japán nyelv között.

Végül a repüléstechnikai Ig Nobelnek az argentin Quilmes-i Nemzeti Egyetem tudósai örülhettek, amiért felfedezték, hogy potencianövelő szerek csökkentik a biológiai óra hosszabb repülés okozta időeltolódását, vagyis a jetlaget. Diego Golombek, Patricia Agostino, és Santiago Plano hörcsögökön kísérletezve jutottak arra, hogy ha kelet felé utazunk, egy Viagra segít úrrá lenni a jetlag miatti alvászavarunkon.

Glauber papírrepülőket söpör az 1998-as ceremónián

Idén nem volt repülőzés

A díjazottak eredetileg kivétel nélkül komoly tudományos lapokban publikálták felfedezéseiket, de közülük évről évre egyre többen veszik át az anti-Nobelt, és egyre többen tudják poénra venni az elismerést. A tavalyi rekordot (a tíz díjazottból nyolc ment el az átadóra) idén nem tudták megdönteni: a melegbomba kiötlői mellett a tajvani feltaláló sem volt jelen, mert a szervezők egyszerűen nem találták meg őt, így nem tudtak meghívót küldeni neki. A nyertes nyelvészek pedig nem tudtak elmenni a díjátadóra, videoüzenetben köszönték meg az elismerést.

A gálán hagyomány volt, hogy papírrepülőket dobálnak a színpadra, de ez idén biztonsági okok miatt elmaradt. A papírrepülőket egyébként minden évben a 2005-ös fizikai Nobel-díj egyik nyertese, Roy Glauber takarította fel Ig Nobeles kollégái után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?