Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Mégsem Mengele a felelős a tömeges ikerszülésekért

2009.01.28. 11:00
Brazil tudósok szerint nem a náci orvos, Josef Mengele a felelős azért, hogy egy argentin határfaluban az átlagosnál sokkal több szőke, kék szemű ikerpár születik.

A tudósok évekig hiába kerestek magyarázatot arra, hogy Candido Godóiban miért született minden ötödik terhességből ikerpár - többségében szőke és kék szemű. Múlt héten járta be a világsajtót egy argentin történész munkája nyomán a hír, hogy Mengele lehet a genetikai érdekesség hátterében. Jorge Camarasa Mengele: the Angel of Death in South America című könyve szerint a város lakói elmondták, hogy Mengele a hatvanas évek elején gyakran járt Candido Codoiban, először állatorvosnak adta ki magát, majd orvosi ellátásban részesítette a város asszonyait. Josef Mengele, aki a szovjetek előrenyomulása elől 1945-ben Dél-Amerikába menekült, és bujkálva Argentína, Paraguay és Brazília között ingázott, 1979-ben halt meg. Camarasa szerint Mengele a paraguayi Colonias Unidas-i német közösségben talált menedékre, és innen utazott át rendszeresen a határ túloldalán lévő brazíliai Candido Godóiba, ahol Camarasa szerint rövidesen megkezdődtek a tömeges ikerszületések. Candido Godói lakói elismerik, hogy a náci háborús bűnös járhatott városukban a hatvanas évek elején. A városka bejáratánál "Gazdálkodó közösség és ikrek földje" felirat várja a látogatókat. A városban "Ikrek háza" néven múzeum is működik.

Máshol is van ikerváros

Ursula Matte, a brazil Porto Alegre kórház genetikus orvosa szerint Mengele felelőssége kizárt. A kutató 1994-ben kezdte el vizsgálni kollégáival a brazil Linha São Pedroban élő ikreket. Azon a településen 1990 és 1994 között az ikerszületések száma tíz százalék volt, pedig a Rio Grande do Sul állami átlag akkoriban csupán 1,8 százalék volt.

„Habár nem találtunk minden kétséget kizáró bizonyítékot arra, miért ilyen magas az ikerszületések száma, de a jelenség mutatja, hogy több „ikerváros” létezik a világon. A legtöbb távoli, izolált területeken, ahol az egymással házasodás jellemző, csak úgy, mint Linha São Pedro-ban. Ez a város mutatja, hogy nincs szükség külső hatásra ahhoz, hogy ez megtörténjen” – idézi Matte-t a New Scientist. Kutatócsoportja a faluban élő huszonkét ikerpárból tizenhéttel készített interjút. A párok fele volt egypetéjű iker.

Német leszármazottak

A kutató szerint a belházasodás nagy aránya, és minden második generációban az ikerszületések hiánya genetikai meghatározottságra, recesszív jellegre utal.

Bár Camarasa szerint az argentin városban lévő szőke és kék szemű ikertömeg is a Mengele-féle árja embercsoportra utal, Matte szrint egyszerűen arról van szó, hogy a falut német bevándorlók alapították, akiknél természetes volt az efféle küllem. „Nem hinném, hogy Mengele tisztában lett volna azzal a tudással, hogyan lehet egy közösségben ikerszüléseket előidézni. Ráadásul a kilencvenes években ugyanúgy születtek ikrek – miféle, hosszú távú manipulációval tudta volna ezt előkészíteni?” – fogalmazott az Acta geneticae medicae et gemellologiae című folyóiratban közölt tanulmányában.