Hermina
15 °C
27 °C

Fejüknél összenőtt ikreket választanak szét

2003.10.11. 18:49
Koponyájuk tetején összenőtt egyiptomi sziámi ikerpár szétválasztását kezdte meg egy 18 tagú orvos csoport szombaton egy dallasi gyermekkórházban.
A várhatóan 18-24 órán át tartó műtét kockázatos. A kisfiúk bármelyike, vagy esetleg mindkettő belehalhat a műtétbe. Még ha túl is élik, valamilyen mértékű agyi károsodás szinte elkerülhetetlen, jelentette az AP amerikai hírügynökség a műtétet vállaló dallasi gyermekkórház igazgatóját idézve.

Jim Thomas ugyanakkor elmondta, hogy a kisfiúk diagnózisát két klinika orvosetikai bizottsága is alaposan tanulmányozta, és mindkét testület úgy ítélte meg, hogy a beavatkozást érdemes megpróbálni.

A gyermekek, Ahmed és Mohamed Ibrahim 2001. június 2-án születtek császármetszéssel a dél-egyiptomi Luxor melletti Kusz városában. A koponya és arc deformációkkal született gyermekeket felkaroló, amerikai alapítvány tavaly júniusban vitette a sziámi ikerpárt Dallasba, ahol egy éven át készítették elő őket a műtétre.

A kisfiúknak saját agyuk van, koponyájuk érrendszere azonban kiterjed területen összenőve fejlődött ki. Édesapjuk kijelentette: meg kell adni a gyermekeknek a normális élet esélyét. Ha így maradnak, soha sem lesznek normálisak.

A világon az elmúlt három évben öt koponyájuknál összenőtt sziámi ikerpár szétválasztását kísérelték meg. A beavatkozások közül három sikeres volt, egy esetben egy egyik ikerpár belehalt a műtétbe, másik esetben pedig - két felnőtt iráni nő szétválasztásának megkísérlésekor - egyik sem élte túl az operációt.