Boglárka
22 °C
35 °C

Szétválasztották az egyiptomi ikerpárt

2003.10.12. 22:01
Huszonhat órás műtéttel sikeresen különválasztották a koponyatetőnél összenőtt kétéves egyiptomi ikerpárt vasárnap a dallasi gyermekklinikán. A műtétnek mostanáig nincsenek szövődményei.
A beavatkozás legkockázatosabb szakaszán, az agyakat tápláló véredények szövevényes összekapcsolódásának megszüntetésén 18 idegsebész dolgozott váltott műszakban. Az ikerpár nem szenvedett súlyos vérveszteséget, légzési problémák nem léptek fel és egyikük agyán sem tapasztalható jelentékeny duzzanat, mondta Jim Thomas, az operációt végző orvos csoport vezetője.

Jim Thomas elmondta, hogy a szétválasztás után az ikreken több éven át újabb műtéteket kell majd végrehajtani, amelyekkel a koponya azon részét állítják helyre, amelynél össze voltak nőve. A koponyák rekonstrukciója és a sebek befedése akár hat órán át is eltarthat.

Az orvosok szerint a fiúk a szétválasztás nélkül soha nem lettek volna képesek segítség nélkül járni és életük végig egészségügyi komplikációkkal kellett volna szembenézniük. A kisfiúk most elérhető közelségébe kerültek annak, hogy önálló életet élhessenek.

A műtét előtt két orvosetikai csoport is megvizsgálta a fiúk esetét és arra a következtetésre jutott, hogy a sikeres szétválasztás esélye kínálta előnyök meghaladják azoknak a működési rendellenességeknek a hátrányait, amelyek összenőtt állapotukban fokozatosan minden bizonnyal bekövetkeztek volna.

Ahmed és Mohamed 2001. június 2-án született egy egyiptomi kisvárosban Kairótól 800 kilométerre délre és gyakorlatilag állandó orvosi felügyelet alatt állt. Átlagosan mintegy 2,5 millió születésre jut egy fejénél összenőtt sziámi ikerpár, a sziámi ikrek esetében a fejüknél összenőtt testvérpárok gyakorisága mintegy 2 százalékos.