Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Eltávolították a két fejű lány egyik fejét

2004.02.07. 10:31
A tizenegy órás műtétet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvoscsoportja hajtotta végre Santo Domingo városában. A Dominikai Köztársaságban született héthetes kislány, akit csak Rebeca babaként emlegetnek, ritka esete volt az úgynevezett parazita ikreknek.
Eltávolította egy két fejjel született csecsemő egyik fejét egy amerikai sebészcsapat a Dominikai Köztársaságban: ez az első ilyen jellegű sikeres műtét az orvostudomány történetében.

A tizenegy órás műtétet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvoscsoportja hajtotta végre Santo Domingo városában. A beavatkozás során tájékoztatásuk szerint nem lépett fel semmilyen komplikáció. A 18 sebész, nővér és egyéb szakképzettségű orvos több váltásban végezte el a műtétet.

A kislányt az elkövetkező tíz napban megfigyelésre még benntartják a kórházban.

Parazita testvér

A Dominikai Köztársaságban született héthetes kislány, akit csak Rebeca babaként emlegetnek, ritka esete az úgynevezett parazita ikreknek. A történelemben eddig nyolc ilyen esetet ismertek, de Rebeca az első, aki élve látta meg a napvilágot. A kislány egyik fején, amely a másik, egyébként ép koponya tetején fejlődött, csak kezdetleges szervek vannak. Ugyanakkor mindkét fej közös artériákon osztozik, ezért az operáció különösen veszélyes volt.

Az orvosok tájékoztatása szerint a korai műtétre azért volt szükség, mert az egyik fej sokkal gyorsabban fejlődött, mint a másik, így félő volt, hogy három hónapos korára a csecsemő nem tudta volna felemelni a fejét. Emellett a kezdetlegesen fejlődött második koponya nyomása gátolta volna a gyermek agyának fejlődését is.

Az operációra a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem 18 fős orvos csoportja vállalkozott. A csapat egyik irányítója Jorge Lazareff, aki két évvel ezelőtt sikeresen szétválasztott egy guatemalai sziámi ikerpárt. A mostani műtétet a CURE International nevű amerikai székhelyű nemzetközi segélyszervezet által fenntartott gyógyászati központban hajtották végre. A beavatkozás 100 ezer dollárra becsült költségeit szintén ez, a fejlődő országokban fogyatékos gyermekek ellátását támogató alapítvány fedezi.