Árpád
-2 °C
4 °C

Gyorsan és tovább hat az új impotenciagyógyszer

2002.11.15. 15:15
Az Európai Unióban olyan, gyorsan ható impotenciagyógyszert engedélyeztek, amelynek működési mechanizmusa hasonló a Pfizer kék tablettájához, ám annál háromszor hosszabb ideig is érezteti hatását.
Az új, tadalafil-tartalmú gyógyszert két amerikai gyár, a a Lilly és az Icos fejlesztette ki, és várhatóan a jövő év elején kerül az európai patikákba. A gyártók reményei szerint jövőre engedélyezik a szer amerikai forgalmazását is.

Negyedóra múlva hat

Az európai engedélyezést több mint hatvan vizsgálat előzte meg, köztük egy több mint ezer férfin végzett hatékonysági teszt. A vizsgálatok szerint a szer akár 16 percen belül is működésbe lép, hatása pedig 24-36 órán át érezhető. Az új gyógyszer a kék tablettához hasonlóan hat, vagyis blokkolja a PDE5 nevű enzimet, amely a vérkeringés szabályozásában játszik szerepet. A gyógyszer hatására több vér áramolhat a péniszbe.

Az új gyógyszer ugyanakkor gyorsabban jut a véráramba, és hosszabb ideig érezhető a hatása. A Pfizer által gyártott kék tabletta nagyjából egy óra alatt fejti ki hatását, mely legfeljebb 12 órán át tart.

Szívbetegeknek nem tanácsos

A tesztekben résztvevő betegek mintegy öt százaléka számolt be a gyógyszer mellékhatásairól, például fejfájásról és gyomorégésről. A kék tablettát nem javasolják szívpanaszokkal küzdő betegeknek, mivel csökkenti a vérnyomást. Várhatóan az új gyógyszert is hasonló korlátozásokkal hozzák forgalomba.

Harmincegy millió problémás férfi

Európában mintegy 31 millió férfi küzd erekciós problémákkal, világszerte pedig 152 millióra tehető a számuk. A Pfizer szerint az erekciós zavarokkal küzdő amerikai betegek 20-25 százaléka fordul orvoshoz, ám Európában mindössze 10-15 százalékra tehető a gyógykezelést keresők aránya.

Amerikai üzleti elemzők szerint az impotencia elleni gyógyszerek piaca növekedni fog, főleg az új szer eladásainak köszönhetően. Egy harmadik, gyorsan ható impotenciagyógyszert már forgalomba hoztak Európában, melynek hatásmechanizmusa eltér a kék tablettától és az új szertől is. A GlaxoSmithKline és a Bayer AG által kifejlesztett konkurens termék pedig jelenleg európai és amerikai engedélyezésre vár.

Jogi bonyodalmak

Az ügyet bonyolíthatja, hogy a Pfizer szabadalmaztatta a kék tabletta hatásmechanizmusát, és pert indított a Bayer, a Glaxo SmithKline, valamint az Ely Lilly és az Icos ellen. A Pfizer úgy értékeli, hogy új szabadalma minden olyan hatásmechanizmusra vonatkozik, amely akadályozza a foszfodieszteráz-5 enzim (PDE5) működését, és ily módon kezeli a merevedési problémákat. Így hat mind a kék tabletta, mind a konkurensek gyógyszerei, habár eltérő hatóanyaggal. Az érintett cégek hevesen vitatják e szabadalmi módszer jogszerűségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?