Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

India az űrhatalmak klubjában

2001.04.20. 13:57
Új hordozórakétájával immár India is képes nagyobb műholdak űrbejuttatására, így ő a negyedik ország, amely megteheti ezt.
A szerdán felbocsátott hordozórakéta, nem csak komolyabb (bőröndnél nagyobb) műholdakat tud az űrbe juttatni, de nukleáris tölteteket is (jámbor pakisztániak arcába) - a játék, akárcsak a hidegháború idején, felerészben erre megy ki, felerészben pedig propagandacélokat szolgál.

Táj rakétával
A geoszinkron műholdhordozó járművet (GSLV D-1) egy technikai problémák miatt elhalasztott start után, szerda délelőtt tizenegykor sikeresen fellőtték a Madrastól száz kilométerre északra fekvő Sriharikotából.

A rakéta kifejlesztése tíz évébe és háromszázmillió dollárjába került a világ második legnépesebb országának. A negyvenkilenc méter magas és négyszáz tonnás szerkezet ezerötszázharminc kilónyi hasznos terhet juttathat ki a földi gravitáció fogságából. Az indiai űrprogram keretein belül egyébként 1979 óta négy rakéta semmisült meg még a légkörben, kilencnek viszont sikerült különféle műholdnak tűnő tárgyakat feljuttatniuk.

Érdekesség, hogy a GSLV D-1-es három fázisából a harmadikat az orosz Glavkosmos gyártotta. Oroszországnak egy államközi szerződés keretében kellett volna segédkeznie az indiai rakéta építésében, de amerikai nyomásra elállt a dologtól, így a Glavkosmos által legyártott részegységen kívül minden mást az indiai kutatóknak kellett kifejleszteniük.

India ezzel Oroszország, Amerika és Kína mellett a negyedik olyan ország, amely műholdat tud az űrbe juttatni.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft