Klaudia
-4 °C
2 °C

Kiosztották az innovációs nagydíjakat

2006.03.31. 17:44
Pénteken kiosztották a Parlamentben a magyar feltalálók 2005. évi elismeréseit. A Magyar Innovációs Nagydíjat a Richter Gedeon vérnyomáscsökkentő gyógyszere nyerte el.

Egy kombinált hatóanyag-tartalmú vérnyomás-csökkentő gyógyszer, a Lisonorm kapta a 2005. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. Az elismerést Sólyom László köztársasági elnök adta át Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon vezérigazgatójának.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ipari innovációs díját a Thales Nanotechnológiai Rt. által kifejlesztett H-Cube laboratóriumi készülék nyerte el, amely anyagminták hidrogénezésére használható. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium informatikai innovációs díját a Dension Audio Systems Kft. által kifejlesztett járműspecifikus kommunikációs rendszer, az ice>Link Plus kapta.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság és a Diabet Trade Kft. Diabet-Mix nevű diabetikus termékcsaládjának receptjeit, illetve annak ipari szintű hasznosítását díjazta, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium meg a BorsodChem Rt. környezetbarát technológiával megvalósított PVC-kapacitásbővítését értékelte díjjal.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal évi innovációs díját a Semilab Rt. kapta meg általános célú napelem és napelem-alapanyag minősítő berendezéséért, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara innovációs díját az Electrolux Twinclean porszívója kapta. A Magyar Szabadalmi Hivatal díját az Innomed Medical Orvostechnikai Gyártó és Fejlesztő Rt. az Innospot 1000 T/TM digitális tüdőszűrő röntgenállomással nyerte el.

Závodszky János, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a természettudományos és műszaki értelmiség veszített társadalmi befolyásából, és a K+F-re fordított összeg GDP-aránya Magyarországon egyre inkább csökken. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a díjat odaítélő zsűri elnöke azt mondta, hogy szerinte a magyar gazdaság sikere abban van, hogy innovatív cégekbe jönnek a tőkebefektetők, és azt javasolta, hogy a jövőben inkább a piacképes ötleteket kell támogatni.