Jusztin
13 °C
30 °C

Öt perc múlva világvége

2007.01.18. 13:19
A világ vezető atomtudósai egy Londonban és Washingtonban párhuzamosan tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két perccel előreállítják a Doomsday Clock nevű jelképes szerkezetet. Az Ítéletnap Órája így most 23 óra 55 percet mutat, és a hidegháborús időket idézi.

A szimbolikus órát 1947-ben alkotta meg a The Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) folyóirat és a hasonló nevű tudományos társaság. A szervezet ezzel szerette volna figyelmeztetni a világot a nukleáris fegyverkezés veszélyeire - az éjfél egy újabb, minden eddiginél nagyobb világégést jelképez. Alapítása óta tizennyolcszor állították át az órát, utoljára 2002-ben, amikor 23:53-ra állították a mutatókat arra reagálva, hogy az USA kihátrált a ballisztikus rakétákról szóló egyezményből.

Atom és hőség

Az Ítéletnap Órája azonban már 23:55-öt mutat. A BAS tudósainak indoklása szerint azzal kerültünk közelebb egy kataklizmához, hogy nem teszünk eleget a globális felmelegedés megfékezéséért, emellett a nukleáris fegyverkezés is újra fellendülőben van. "Egy második nukleáris kor előtt állunk" – jelentette ki a sajtótájékoztatón Kennette Benedict, a BAS igazgatója.

A szervezet magyarázatában Észak-Korea és Irán atomprogramja mellett arra is kitért, hogy az Egyesült Államokban és Oroszországban jelenleg 26 000 nukleáris fegyvert tartanak számon. A BAS az atomfegyverekhez hasonlóan veszélyesnek tartja a globális felmelegedést is – ez az első eset, hogy egy klímajelenség is szerepet játszik a mutatók átállításában. "A világ polgáraiként kötelességünk figyelmeztetni mindenkit azokra a szükségtelen kockázati tényezőkre, amelyekkel minden nap együtt élünk" – kommentálta az akciót Stephen Hawking asztrofizikus.

A Doomsdy Clock állásának változása az elmúlt 60 évben (kép: Wikipedia)

Hidegháborús rekord

A BAS magyarázatával több tudós nem ért egyet, szerintük a globális felmelegedés veszélyei nem mérhetők egy esetleges nukleáris háború következményeihez. "Fontos gesztus, hogy az a szervezet, amely az utóbbi 60 évben a nukleáris fenyegetésre figyelmeztetett bennünket, most a klímaváltozásokra is hasonló figyelmet fordít, de a globális felmelegedéssel könnyebben meg fogunk küzdeni" – nyilatkozta a BBC-nek Michael Oppenheimer, a Princeton Egyetem geológusa.

A BAS-t 1945-ben alapították az akkori vezető atomtudósok, a szervezetnek ma Hawking mellett tagja több Nobel-díjas tudós is. Az Ítéletnap Órája megalapításakor 23:53-at mutatott, és a mutatók 1953-ban voltak legközelebb az éjfélhez. Akkor az Eisenhower-kormány alatt történt hidrogénbomba-kísérletek miatt állították az órát 23:58-ra. A legoptimistább az 1991-es visszaállítás volt, a Szovjetunió széthullása után az óra szerint már 17 percünk volt éjfélig.